İsrail ve BAE Beyaz Saray'daki gizli görüşmede saldırmazlık paktını görüştü

Her fırsatta İsrail ve ABD ile iş tutan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Beyaz Saray'da İsrailli yetkililerle gizli bir toplantı yaptığı iddia edildi. Toplantıda İran'a karşı atılacak adımların yanı sıra saldırmazlık paktının da görüşüldüğü iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
İsrail ve BAE Beyaz Saray'da gizlice görüştü

Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrailli yetkililerin ABD'li yetkililer nezaretinde Beyaz Saray'da bir araya geldiği iddia edildi. Görüşmede İran'a karşı atılacak adımların görüşüldüğü öne sürüldü.

Amerikan Axios haber sitesi, İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkililerinin geçtiğimiz yıl aralık ayında İran'a karşı iş birliğini görüştüğü bir toplantıda bir araya geldiği bildirildi.

Donald Trump yönetiminin İsrail ve BAE arasındaki bağları güçlendirmek için attığı adımların bir parçası olarak 17 Aralık'ta Beyaz Saray'da gizli bir toplantı yaptığını öne süren haber sitesi son günlerde sözde "Ortadoğu barış planı" ile eleştirilerin hedefi olan Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner'in bu toplantının yapılmasında önemli rolü olduğunu kaydetti.

BAE-İSRAİL SALDIRMAZLIK PAKTI DA KONUŞULDU

Toplantıda ABD'yi Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, O'Brien'ın Yardımcısı Victoria Coates ve ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, İsrail'i Binyamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabbat, BAE'yi ise ülkenin Washington Büyükelçisi Yusuf el Otaiba'nın temsil ettiği iddiasına yer verilen haberde, toplantıda, İran'a karşı ABD, İsrail ve BAE iş birliğinin yanı sıra BAE-İsrail saldırmazlık paktının da görüşüldüğü ifade edildi.

"ABD, ÖZEL DİPLOMATİK GÖRÜŞMELER HAKKINDA AÇIKLAMA YAPMAYACAKTIR"

Konuya ilişkin açıklama yapan üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, "ABD, kritik müttefikleri ve ortakları arasındaki ilişkinin genişlemesini olumlu karşılarken, özel diplomatik görüşmeleri hakkında bilgi vermeyecektir ya da bir açıklama yapmayacaktır." ifadesini kullandı. 

Toplantıda ABD'nin sözde "Ortadoğu barış planı"nın gündeme gelip gelmediği ise bilinmiyor.

Yorumlar