İran'dan Türkiye'nin teklifine destek

"(Türkiye'nin önerdiği garantörlük modeli) Savaşın genişlemesini engelleyecek ve Filistin halkının haklarını koruyacak her türlü girişimi destekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İran'dan Türkiye'nin teklifine destek

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye’nin İsrail-Filistin sorununun çözümü için önerdiği garantörlük modeline ilişkin, "Savaşın genişlemesini engelleyecek ve Filistin halkının haklarını koruyacak her türlü girişimi destekliyoruz." dedi.

Abdullahiyan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasında öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutlayan Abdullahiyan, "Değerli Türk hükümetini, milletini ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye'nin milli günü dolayısıyla tebrik ediyor, iyi dileklerimi sunmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Abdullahiyan, İran'ın, bölgede savaşın genişlememesini sağlamak için müttefikleriyle görüşmelerini sürdürdüğünü belirterek, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin, bölge ülkeleri ve Arap ülkelerinin liderlerine İsrail'in durdurulması için olağanüstü toplantı düzenlenmesini önerdiğini hatırlattı.

Dün Katar'ı ziyaretinde Hamaslı yetkililerle de bir araya geldiğini aktaran İranlı bakan, "Hamas siyasi yetkilileri, ellerindeki esirlerin hastaneler gibi güvenli olması gereken yerlerde korunmasına rağmen oraların da bombalanmasından dolayı esirlerden de yaklaşık 50 kişinin öldürüldüğünü bize bildirdi." dedi.

- TÜRKİYE'NİN ÖNERDİĞİ GARANTÖRLÜK MODELİ

Abdullahiyan, Türkiye'nin İsrail-Filistin sorununun çözümü için önerdiği garantörlük modelinin de Fidan ile görüşmede konuşulduğunu belirterek, "Savaşın genişlemesini engelleyecek ve Filistin halkının haklarını koruyacak her türlü girişimi destekliyoruz." diye konuştu.

- ABD'Lİ KOMUTANLAR SAVAŞI DOĞRUDAN YÖNLENDİRİYOR İDDİASI

İsrail'in saldırılarının doğrudan ABD tarafından yönlendirildiğini öne süren Abdullahiyan, "Dünya, Gazze'de işlenen soykırım ve savaş suçlarını açık bir şekilde görüyorken ABD, CENTCOM eliyle savaşı genişletmeye çalışıyor ve onlar bu savaşı komuta merkezinden yönetiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

- İSRAİL'E BOYKOT VE GAZZE'DE İŞLENEN SAVAŞ SUÇLARININ BELGELENMESİ ÇAĞRISI

İranlı bakan, bölge ülkelerinin her şeyden önce İsrail'e kapsamlı boykot uygulaması gerektiğini belirterek "İsrail'e yakıt gönderilmemeli, siyonist rejimle ilişkiler kesilmelidir." ifadesini kullandı.

Abdullahiyan, savaş suçlarını işleyen İsrailli yetkililerin uluslararası mahkemelerde yargılanmasını sağlamak için insan hakları kuruluşlarına İsrail'in işlediği savaş suçlarını belgeleme çağrısında bulundu.

Yorumlar