İran'dan Avrupalı yetlilere tepki

İran Dışişleri Bakanı, Avrupalı yetkililerin İran'daki protestolarla ilgili tutumunu eleştirdi. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İran'daki gösterilerle ilgili tutuklanan iki İspanyol vatandaşının serbest bırakılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
İran'dan Avrupalı yetlilere tepki

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile görüşmesinde, Avrupalı yetkililerin İran'daki protestolarla ilgili "destekleyici tutumunu" eleştirdi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Abdullahiyan, İspanya Dışişleri Bakanı Albares ile nükleer müzakereler ve İran'daki protestoların ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Abdullahiyan, mevkidaşıyla görüşmesinde, İran'da genç bir kadının gözaltına alındıktan sonra ölmesi üzerine başlayan protestoları "kargaşa ve terör eylemleri" şeklinde niteleyerek, bazı Avrupalı yetkililerin gösterilere yönelik "destekleyici tutumunu" eleştirdi.

İran'ın Avrupa ile ilişkileri daima memnuniyetle karşıladığını söyleyen Abdullahiyan, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın, 2018'de ABD'nin tek taraflı çekilmesinden sonra nükleer anlaşmayı koruyacak adımlar atamadığını söyledi.

Abdullahiyan, ayrıca "bazı Avrupalı yetkililerin ülkelerinin çıkarlarına uygun hareket etmediğini" savundu.

- İspanyol Bakan, İran'da tutuklu iki vatandaşının serbest bırakılmasını istedi

İspanya Dışişleri Bakanı Albares ise Tahran ile Madrid arasındaki ilişkileri "tarihi" şeklinde niteleyerek, bu ülkeyle diyaloğun önemine işaret etti.

Albares ayrıca, İran'daki protestolarla ilgili tutuklanan iki İspanyol vatandaşının serbest bırakılmasını istedi.

- İran'daki gösteriler ve AB'nin yaptırımları

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Avrupa Birliği (AB), Emini'nin ölümünün ardından ülke geneline yayılan protestolarla ilgili 17 Ekim'de İranlı 11 kişi ve 4 kuruluşa yaptırım uyguladığını duyurmuştu.

İran da buna karşılık 26 Ekim'de Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de aralarında olduğu Avrupalı 12 kişi ve 8 kuruluşa yaptırım kararı almıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 10 Kasım'da Twitter hesabından paylaştığı mesajında, İran'daki göstericilere yönelik müdahaleler nedeniyle bu ülkeye gelecek hafta yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlandıklarını açıklamıştı.

Yorumlar