Irak son dakika olaylar çıktı: Göstericiler Meclis binasına girdi

Irak'ta yıllardır sağlıklı bir şekilde kurulamayan hükümet konusunda son olarak bir kez daha başkent sokaklarını karıştıran gelişmeler yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Irak tekrar karıştı, göstericiler Meclis binasında

Irak'ta Sadr yanlısı kızgın göstericiler Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunan Meclis binasını bastı.

Irak'ta Şii lider Mukteda Sadr dışındaki bütün Şii tarafların çatısı altında toplandığı Koordinasyon Grubu'nun Muhammed Şiya el-Sudani'yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kişi, öğlen saatlerinden başkent Bağdat'taki ünlü Tahrir Meydanı'nda toplandı.

Hükümet konakları ve yabancı misyonların yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'ye giden Cumhuriyet Köprüsü'nü geçen protestocular, bazı beton blokları yıkarak Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını bastı.

Irak son dakika olaylar çıktı: Göstericiler Meclis binasına girdi
Irak son dakika olaylar çıktı: Göstericiler Meclis binasına girdi

 

Yüzlerce kişi, Sudani'nin başbakanlık yapmasını istemedikleri yönünde slogan attı. Göstericiler, Sudani'ye yakınlığıyla bilinen eski Başbakan Nuri el-Maliki'yi aleyhine de sloganlar atarak protesto etti.

Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullanırken, havaya ateş açtı. Yeşil Bölge'deki gerginliğin devam ettiği bildirildi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi de göstericilere seslenerek "Kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz Pazartesi günü, başbakan adaylarının eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani olduğunu açıklamıştı.

SADR'IN ÇAĞRISI İŞE YARADI

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye giren destekçilerinden çekilmelerini istedi.

Şii lider Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Mesajınız yerine ulaştı. Yolsuzları ürküttünüz. İki rekat namaz kılıp barışçıl şekilde evinize dönebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Sadr destekçileri, Şii liderin mesajı sonrası namaz kılarak Yeşil Bölge'deki Meclis binasından ve diğer alanlardan çekilmeye başladı.

Cuma günü Sadr liderinin bir 'Büyük Yürüyüş' çağrısı yapması bekleniyor.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek "kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

Irak'ta başbakan adayı belirlendi. Ülkenin anayasasında yer almayan, ancak temel kabul gören uygulamaya göre; Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Başbakanlık Şii Araplara, Meclis Başkanlığı Sünni Araplara veriliyor.

Bu kapsamda Şiiler, adaylarının Muhammed Şiya es-Sudani olduğunu duyurdu.

1970 yılında Bağdat'ta doğan Sudani, uzun yıllar eski Başbakanlardan Nuri el-Maliki liderliğindeki Dava Partisinin üyesiydi ve seçimlere yine Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu listesinden girmişti. Sudani'nin en çok bakanlık yaptığı dönem de Maliki dönemiydi.

Sudani daha önce Sosyal Politikalar Bakanı, Sanayi Bakanı ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştı.

SUDANİ'NİN DESTEKÇİLERİ

Sudani isminin açıklanması sonrası, Koordinasyon Çerçevesi içinde yer alan eski Başbakanlardan Haydar el-İbadi, Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim, Şii milis gücüne sahip Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays Hazali, Irak Hizbullahı'nın siyasi kanadı ve diğer milis liderlerden Sudani'ye destek açıklamaları yapıldı.

Meclis'te Koordinasyon Çerçevesi'ne yakın Sünni el-Azim Grubu da Sudani'nin doğru seçim olduğunu ve onu destekleyeceklerini açıklarken, Kürdistan Yurtseverler Birliğinden (KYB) de yeni başbakan adayına destek açıklaması geldi. Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Meclisin en büyük Sünni grubu Egemenlik Koalisyonu'ndan ise henüz Sudani'ye karşı destek ya da tepki mesajı gelmedi.

Ancak 2019'daki halk gösterilerini destekleyen Sadr'a yakın kişi ve sosyal medya hesaplarından Sudani'ye tepki mesajları yağdı. 2019 yılında patlak veren gösteriler sırasında Sudani'nin Meysan vilayetindeki evi bir grup protestocu tarafından ateşe verilmişti. Sudani'ye yönelik tepkilerin başında Maliki'nin yanında sık sık fotoğraf vermesi geliyor.


 

Yorumlar