İncir ağacı çiçek açar mı Olric? İncir ağaçları neden çiçek açmaz?

İncir ağaçlarının çiçek açıp açmadığı konusu birçok kişinin kafasını meşgul ediyor. Onları yakından tanıyan ve bilenlerin sorduğu şekliyle sormak gerekirse incir ağacı neden çiçek açmaz? İşte bu muhteşem yemişin kaynağı olan ağacın çok az bilinen özelliklerinden bazıları:

Google Haberlere Abone ol
İncir ağacı çiçek açar mı Olric? İncir ağaçları

İncir ağacı çiçek açar mı, incir ağaçları ne zaman veya bir başka deyişle incir ağaçları neden çiçek açmaz? Bitkiler arasında en ilginç yapısı ve yetişme tarzı olan bu ağacın birbirinden enterasan özellikleri var. Onlardan biri de yetişme, döllenme ve çiçek açma şeklidir. 

Hepimizin orkaokul yıllarından hatırlayacağımız üzere bitkilerin çiçek açması için rüzgar veya arı gibi canlıların yardımıyla döllendiğini öğrenmiştik. Ancak bu bitkiler için genel bir bilgiydi aslında. Çünkü bu bilginini çine incir ağacı dahil değildi. Peki, incir ağaçları çiçek açar mı, incir ağaçları ne zaman ya da incir ağaçları neden çiçek açmaz?

İNCİR AĞACI ÇİÇEK AÇAR MI OLRİC?

Olric, Tutunamayanlar romanını okuyanlar bilir. Selim'in sık sık seslendiği iç sesidir. İşte bu iç sesine sorduğu sorulardan biri de "İncir ağacı çiçek açar mı Olric?" sorusudur. 

Dünya üzerinde en fazla üretimi Türkiye'de gerçekleşen bu mucize bitkinin hem yetişme tarzı da hem de sağlık açısından faydaları son derece ilginçtir.

incir ağaçları çiçek açar mı
İncir ağaçlarının çiçek açma konusu uzun zamanlardır tartışılıyor.

 

Öncelikle burada çok enteresan bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bizim meyve olarak tükettiğimiz, kurusunu kışlık çerez olarak yediğimiz incir aslında bilimsel olarak bir meyve değildir. Bizim yediğimiz tükettiğimiz şey aslında bir çiçek türüdür. Çiçekleri armut şekilli bir kozanın içinde açar ve daha sonra olgunlaşıp yediğimiz meyvelere dönüşür.

Daha sonra her bir çiçek, bir adet bir tohumlu, ‘aken’ adı verilen sert kabuklu bir meyve oluşturur. Her incir birkaç adet aken’den oluşur. Yani incir yediğimizde aslında birden çok meyve yemis oluruz.

İncir'in Anavatanı içinde Türkiye'nin de bulunduğu Doğu Akdeniz havzasıdır. Mısır, Suriye, Türkiye, Irak, Afganistan gibi ülkelerde yetişir. 

Dut familyasından sayılan incir kendi içinde 800 ayrı türe ayrılır. 

İncir ağaçları iki çeşittir. Biri dişi diğeri ise erkek ağaçtır. Bir incir bahçesinde mutlaka bu ikisinden de bulunmak zorundadır. Aksi halde üreme olmaz. Ancak dişilerle dolu bir incir bahçesinde sadece bir tane erkek ağaç olması yetiyor. 

Zaten erkek ağaçlarda yetişen meyveler yenmez; onlar sadece dişileri döllemek içindir. Bizim yediğimiz incirler ise dişi incir ağaçlarında yetişen incirlerdir.

Genelde tozlaşma için pek çok dişi ağacın yakınına sadece bir tane erkek ağaç dikilir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir. Bu olaya "Kaprifikasyon" denir.

Meyvelerinin besin değeri yüksektir. 

Bu muhteşem doğa harikasını, Allah'ın mucizesini asıl harika yapan şey sadece bu değil. İncir çiçekleri içeride büyüdüğü için özel bir polenleşme sürecine ihtiyaç duyar. Polenleri yayması için rüzgara veya arılara ihtiyaçları yok.

İncir ağacı diğer bütün bitkilerden daha fazla yabanıl hayatı besler. Yeryüzünde 1200 canlı türü incirle beslenir. Bunlar arasında kuşların onda biri, meyve yarasaları, primatlar da vardır. Bu canlılar incirle beslenirken tohumlarının dağılmasına da yardımcı olur. Ekolojistler bu nedenle inciri "temel kaynak" olarak görür. İncir ortadan kalksa diğer her şey de çöker.

incir ağaçları çiçek açar mı
İncir ağaçları çiçek açar mı?

 

İncirlerin kendi özel arıları var. Işte bu noktada incir arısı devreye girer. İncirler, genetik malzemesini yayacak incir arısı olmadan türlerini devam ettiremezler. İncir arısı da incir olmadan yaşayamaz çünkü larvalarını buraya bırakır.

Bu ilişkiye mutualizm adı verilir

Dişi incir arısı yumurtalarını bırakmak için erkek incire girer (bu arada erkek incirleri yemiyoruz). Erkek incir, arı yumurtalarını ikame edecek bir şekle sahiptir. Dişi arının kanatları ve anteni, incirin küçük aralığından içeri girerken kopar, bu yüzden arı içeri girdiğinde dışarı çıkamaz.

incir ağaçları çiçek açar mı
Dalından taze koparılmış incir

 

Buradan sonra yaşam döngüsünü sürdürme görevi yavru arılardadır. Erkek yavru arılar kanatsız doğarlar, çünkü yegâne görevleri dişilerle, yani teknik olarak kız kardeşleriyle çiftleşmek ve incirin dışına doğru bir tünel kazmaktır.

Dişi yavru bu tünelden dışarı çıkarak poleni de beraberinde götürür. Eğer incir arısı yanlışlıkla erkek incir yerine, yediğimiz dişi incirlerin içine girerse, içeride üremesi için gerekli koşullar bulunmaz.

incir ağaçları çiçek açar mı
Taze incir

Ve geri dışarı da çıkamaz çünkü kanatları ve anteni kopmuştur. Bu yüzden ne yazık ki arı içeride ölür, ama bu gereklidir çünkü çok sevdiğimiz bu meyvenin polenleri bu şekilde dağıtılır.

Endişelenmeyin, bu demek değil ki incirin içindeki çıtır çıtırlık arı kadavrası. İncir, arıyı proteine parçalamak için fisin (incir enzimi) adı verilen bir enzim kullanır, ancak yine de bu enzim hayvanın dış iskeletini tümüyle parçalamaz.

Yani evet, teknik olarak inciri ısırdığınızda aslında incir arılarını veya diğer bir deyişle zamanında incir arısı olan bir şeyi de yiyorsunuz.

Veganlardan bazıları bu hakikat nedeniyle bu meyveden uzak durmak isteyebilirler.

Dünya'da yaklaşık 1 milyon ton incir üretilmiş olup, incirin Dünya'daki en büyük üreticisi 28 bin tonla Türkiye'dir.

Türkiye'yi 170 bin ton ile Mısır ve diğer Akdeniz ülkeleri takip etmektedir.

Başlıca dış satım ürünümüzdür.

Ege bölgesinde tarımda ön planda yer alır.

Türkiye'de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir.

İncir ağaçları çiçek açmaz. Çünkü çiçekleri zaten aslında meyvenin kendisidir.

Yani aslında meyve olarak yediğimiz şey aslında bir çiçektir; hem de arılar tarafından ballandırılmış bir meyve.

Türkiye civarında yetişen siyah incir (Ficus carica) birçok eski medeniyet için önemli bir besin oldu. Sümer kralı Urukagina 5000 yıl önce incirden söz etmiştir. Kral II. Nebukadnezar Babil'deki asma bahçelere incir ağaçları ektirmiştir. İsrail'in Kral Süleyman'ı şarkılarda övgü dizmiştir incire. Antik Yunan ve Romalılar ise inciri cennetten gönderilen meyve olarak görmüştür.

İncir sadece tatlı ve lezzetli değil, vitamin, mineral ve lifle dolu bir meyvedir. İncil'de incirin iyileştirici özelliğinden söz edilir. Tarih boyunca bu ağacın sadece meyvesi değil, kabuğu, yaprakları, kökleri ve reçinesi ilaç olarak kullanılmıştır.

Şempanzelerin de yabani incir ağacının kabuğunu ve yapraklarını ilaç niyetine yediği görülür. Araştırmalar bunların bakteri, parazit ve tümöre karşı etkili olduğunu gösteriyor.

İncir ağaçları sadece medeniyetlerin oluşmasına katkıda bulunmamış, onların yıkıntılarını da saklamıştır. Tıpkı Hindistan'da kuraklık nedeniyle çöken Indus Vadisi medeniyetlerini sakladığı gibi. Guatemala'daki Maya piramitlerini, Kamboçya'daki Khmer tapınaklarını saklayan da onlardır.

Ayrıca incir ağaçları aşırı iklim koşullarına adapte olmamıza da yardımcı olur. Hindistan'ın kuzeyinde bu ağaçların nehir kenarlarında büyüyen kökleri köprü yapımında kullanılarak muson yağmurları döneminde insanları korur. Etiyopya'da ise kuraklık zamanı ekili araziye gölge yaparak çiftçilere yardımcı olur.

İncir ağaçları çiçek açınca senden vazgeçeceğim sözü de imkansızlığı ifade etmek için kullanılan bir sözdür. Bu nedenle bu sözü yani İncir ağaçları çiçek açınca senden vazgeçeceğim sözünü duyan herkes incir ağaçları çiçek açar mı ya da ne zaman çiçek açar şeklinde sorar.

Yorumlar