İlk başörtülü astronot uzay yolculuğuna hazır

Dünyanın ilk başörtülü Müslüman astronotu uzay yolculuğu için hazırlıklarını tamamladı.

Google Haberlere Abone ol
İlk başörtülü astronot uzay yolculuğuna hazır

Dünyanın ilk başörtülü astronotu uzay yolculuğuna çıkıyor. 30 yaşındaki Nura el Matruşi, çocukluk hayalini gerçekleştirerek ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronot eğitim programından mezun olan ilk Arap kadın oldu. Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen mühendis, artık uzay yolculuğuna çıkmaya hazır. 2021 yılında Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA) tarafından NASA ile bir eğitim programına katılmak üzere seçildi.

Nura el Matruşi, başörtüsü takmanın uzayda karşılaşılan zorluklardan biri olduğunu belirtiyor. NASA, el Matruşi'nin başörtüsünü giymesine olanak tanıyacak şekilde özel bir giysi tasarladı. Astronotun saçlarını örtecek şekilde tasarlanmış bir başlık içeren bu özel uzay giysisi, el Matruşi'nin iletişim başlığını takıp çıkarırken de saçlarının örtülü kalmasını sağlıyor. El Matruşi, NASA'nın bu konudaki hassasiyeti için minnettar olduğunu ifade ediyor.

BAE'NİN UZAYA YOLCULUĞU

BAE, uzay alanında önemli adımlar atarak, 2018'de iki vatandaşını Rusya'ya astronotluk eğitimi almaları için gönderdi. Hazza el Mansuri, Rusya'da aldığı bir yıllık eğitimin ardından 8 günlük uzay yolculuğunu başarıyla tamamladı. Muhammed bin Raşid Uzay Merkezi ile NASA, 2020'de BAE'li astronotların eğitilmesi için ortak bir anlaşma imzaladı. BAE, 2021'de Mars'a "Hope (Umut)" adını verdiği uyduyu göndererek, bu başarıyı elde eden ilk Arap ülkesi oldu.

  • Nura el Matruşi, uzay yolculuğuna hazır ilk Arap ve başörtülü kadın astronot.
  • NASA, el Matruşi için özel bir başörtüsü tasarladı.
  • BAE, uzay alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Nura el Matruşi'nin başarısı, din veya kültürel arka plan ne olursa olsun, uzay gibi zorlu bir alanda başarılı olunabileceğinin güçlü bir örneğini sunuyor.

Yorumlar