IKBY'nin referandum kararı

- Gaziantep Bağımsız Milletvekili Özdağ: - "Referandumu gerçekten durdurmak isteyen bir hükümet, üç gün önce MGK toplantısı yapıp karar çıkarmaz, kararları çok önce alır ve uygulamaya koyar"

Google Haberlere Abone ol
IKBY'nin referandum kararı

TBMM (AA) - Gaziantep Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ, "Kuzey Irak'taki referandumu gerçekten durdurmak isteyen bir hükümet, üç gün önce MGK toplantısı yapıp karar çıkarmaz, kararları çok önce alır ve uygulamaya koyar." dedi.

Kayseri Bağımsız Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ile Mecliste basın toplantısı düzenleyen Özdağ, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararını, "korsan referandum" olarak değerlendirdi.

Bunun sadece Türkiye değil, dünya açısından da kabul edilemeyeceğini belirten Özdağ, "Ancak şimdiye değin gerek Erdoğan gerek AKP Hükümeti'nden bu konuda gelen tepkilerin yeterli ve etkin olmadığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bazı AK Parti'li milletvekillerin korsan referandumu desteklediklerini açıklamaları, Erdoğan'ın sessizliğinin nedenini göstermektedir." diyen Özdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"25'inde yapılacak referandumu gerçekten durdurmak isteyen bir hükümet, üç gün önce MGK toplantısı yapıp karar çıkarmaz, kararları çok önce alır ve uygulamaya koyar. Habur'u kapatmayan hükümetin Habur'da tank tatbikatı yapması ciddiye alınmaz, nitekim de alınmıyor."

Özdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki açıklamalarının beklenen sertlikte, gerçekçi ve etkili olmadığını öne sürdü.

5 Haziran 1926 tarihli anlaşmaya göre, Türkiye-Irak sınırının kesin olarak değiştirilemeyeceğini anlatan Özdağ, "Bu sınırın değişmesi durumunda, Türkiye'nin, Musul vilayeti üzerindeki bütün hukuki ve siyasi hakları tekrar devreye girecektir. Bu husus, Abdullah Gül tarafından da Dışişleri Bakanlığı zamanında aynı şekilde dile getirilmiştir." dedi.

Özdağ, "Artık Erdoğan ve hükümetin, Türkiye'nin yüksek menfaatlerini koruma konusunda daha ciddi bir kararlılık içinde olduklarını ortaya koymaları gerekmektedir." diye konuştu.

Bir soru üzerine Özdağ, yeni parti için Genel Merkez binasının ekim ayı sonuna kadar yetişeceğini ancak partinin daha önce kurulacağını kaydetti.

Kayseri Milletvekili Halaçoğlu da Kuzey Irak'ta yapılmak istenen referandumun alt yapısının Suriye'de de oluşturulmak istendiğini belirterek, "Sonra bunların birleştirilmesi, Akdeniz'e kadar uzanan bir devletin kurulması demektir." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar