İftar duası - Peygamberimizin okuduğu iftar duası

Oruç ayına girdik. İftar zamanları yaklaştıkça vatandaşlar iftar duasının nasıl yapıldığını ve peygamber efendimizin iftar duasını merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
İftar duası - Peygamberimizin okuduğu iftar duası

Ramazan ayı 5 Mayıs tarihinde kılınan ilk teravih ve 6 Mayıs kalkılan ilk sahurla başladı. 

Ramazan ayı dinimizde en kutsal aylardan biridir. Bu ayda belirli saatlerde sahur ve iftar arasında yemek yenmez birşey içilmez. Kötü işler uzak durulur ve bol bol hayır hasenat yapılır. 

Gün boyunca aç ve susuz kaldıktan sonra akşam saatlerinde iftar sofrasına oturulur. İftar saatinden hemen evvel vatandaşlar en çok iftar duasını merak etmeye ve araştırmaya başlıyor.

İFTAR DUASI KABUL OLUR

Peygamber efendimiz iftar duasının ehemmiyetini anlatmıştır. Efendimiz iftar duasının ne kadar önemli olduğunu şu hadisiyle bize anlatmıştı: 

“Üç kimsenin duası reddolunmaz” iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası. Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve” izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim” diye yemin eder.''

PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU İFTAR DUASI

Peygamber efendimizin iftarını açarken okuduğu bir duası vardı. Vatandaşlarda sünnet-i seniyeye uymak için iftar sırasında efendimizin okuduğu duayı okumak istiyor. İşte efendimizin okuduğu dua ve Türkçe manası: “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.”

Türkçe manası: (Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)

Öte yandan peygamber efendimizin orucunu açtıktan sonra da okuduğu bir duası vardı. O dua da ise şöyle derdi; “Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti.”

40 YILDIR OKUNAN İFTAR DUASI

Türk halkının kulağında en çok yer eden iftar duası ise TRT'de 40 yıldır Ramazan programlarında okunan duadır. Bu duayı bilen vatandaşlar duayı merak edip internet üzerinden araştırıyor. Hemen herkesin hafızasında yer alan iftar duası ilahiyatçı Faruk Ermemiş tarafından kaleme alınmış. 40 yıldır aralıksız okunan TRT'deki iftar duası Türkçe sözleri şöyle;

-Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.

Yorumlar