İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- HDP Kars Milletvekili Bilgen: - "Türkiye'de 31 milyon yurttaş, seçmediği belediye başkanları tarafından yönetiliyor" - "Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en büyük tehlike kişileri aşan OHAL uygulamasıdır. OHAL bir kötülüktür"

Google Haberlere Abone ol
İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

TBMM (AA) - HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, "Türkiye'de 31 milyon yurttaş, seçmediği belediye başkanları tarafından yönetiliyor." dedi.

Bilgen, TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmelerde, HDP Grubu adına söz aldı.

Ayhan Bilgen, "Holokost"ta kamplara gönderilen Yahudileri sadece trenlere bindiren bir kişinin on yıllar sonra yakalanıp yargılandığını ve yargılanırken kendisini, "Ben hiçbir şey yapmadım. Kimseyi öldürmedim. Elime kan değmedi. Sadece gelenleri trene bindirip gönderiyordum. Nereye gidiyorlar, sonra ne oluyor hiç bilmiyorum." diye savunduğunu anımsatarak, "Siyasette sorumluluk böyle savunulabilecek, geçiştirilecek bir şey değildir." ifadesini kullandı.

Demokratik Bölgeler Partisinin (DBP) 102 belediyesinden 94'üne kayyum atandığını dile getiren Bilgen, Türkiye'de 31 milyon yurttaşın seçmediği belediye başkanları tarafından yönetildiğini söyledi. Partilerine yönelik çok yoğun tutuklamalar olduğunu belirten Bilgen, sadece son bir yılda 7 bin gözaltı ve 2 bin tutuklamanın olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en büyük tehlikenin, kişileri aşan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması olduğunu iddia eden Bilgen, "OHAL bir kötülüktür. Olağanüstü hal ile ilgili bir kararlılık, irade gelişmiyor ve biz OHAL ile yaşamaya alıştırılıyorsak, OHAL uygulamaları normalleştiriliyorsa emin olun ki bunun vesayet dışında hiçbir izahı olamaz." değerlendirmesini yaptı.

Bugün Filistin'de İsrail'i protesto gösterilerine katılan iki kişinin İsrail kurşunları ile hayatını kaybettiğini ve bir gazetecinin yaralandığını kaydeden Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, son birkaç saattin bu kürsüde Filistin sorunu sanki çözülmüş, büyük bir zafer elde edilmiş gibi nutuklar dinliyoruz ama şunu hatırlamak istemiyoruz; 1973'ten bu yana Birleşmiş Milletler (BM), Filistin ile ilgili kararlar alıyor. İsrail'in işgal etmiş olduğu topraklardan çıkması, yeni yerleşim yerlerini durdurması, insan hakları ihlallerine son vermesi için BM benim bildiğim onlarca karar aldı. Hiçbirinin karşılığı yok. Hiçbir sonuç doğurmuyor. Eğer İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri ya da BM üyeleri, Filistin konusunda azıcık samimi olsaydı bugüne kadar bu sorun zaten çözülürdü. Kendimizi nutuklarla kandırmak yerine bu gerçekle yüzleşmek zorundayız."

Sataşma nedeniyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Bilgen'in "Holokost" benzetmesine tepki gösterdi.

Buradaki örnek üzerinden Türkiye'nin terörle mücadele çerçevesinde yapıp ettiği konulara ilişkin bir benzeştirme imasının çok ayıp olduğunu anlatan Bostancı, "Türkiye bir hukuk devleti, bunlara ilişkin soruşturma talep edebilirsiniz ama bütün bunları yaparken Türkiye'nin terör diye bir gerçekle karşı karşıya olduğu ve bir devlet olarak bununla mücadele etmesinin lazım geldiğini de sağlam bir yere oturtursunuz. Bu çerçevede bakarsınız." diye konuştu.

Yorumlar