IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır?

IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır, nasıl doldurulur, istenen belgeler veya başvuru şartları nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu?

IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır, başvuru formu nasıl doldurulur, istenen belgeler veya başvuru şartları nelerdir?

Dünya genelindeki bütün hava taşımacılığı trafiğinin yönetildiği merkez olan IATA'dan sertifika almak isteyenler işlemlerin nasıl yapıldığını merak ediyor. 

IATA (International Air Transport Association, Türkçe: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği), sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır
IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır

 

IATA; emniyetli, güvenli ve ekonomik hava ulaşımını sağlayabilmek amacıyla havayolları arası bir kuruluş olarak 1945 yılında Havana, Küba'da kurulmuştur. Kuruluşunda IATA'nın sadece 31 ülkeden 57 üyesi vardı. Şimdi ise dünya genelinde 140 ülkeden 270'in üzerinde üyeye sahiptir. Modern IATA, ilk uluslararası tarifeli uçuşun yapıldığı, 1919 yılında kurulan "International Air Traffic Association"un devamıdır.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dünyadaki havacılık turizm endüstrisinin düzenlenmesinden sorumludur. Tur operatörleri ve acenteleri, üstün becerilerini göstermek için IATA sertifikaları talep ediyor. İlk başvuru sürecini tamamlamak için kapsamlı bir ankete cevap vermeniz ve deneyim ve finansal durumun dokümantasyonu sağlamanız gerekir. Başvuru süreci oldukça titiz olsa da, IATA'nın önemli profesyonel kaynaklarına erişmek için kullanışlıdır.

ÖNCELİKLE SİTEYE GİRİŞ YAPARAK ÜYELİK PANELİ OLUŞTURMANIZ GEREKİYOR

Çevrimiçi bir IATA müşteri profili oluşturun. Http://www.iata.org/customer-portal/Pages/index.aspx adresini ziyaret edin ve "Henüz kayıt olmadınız mı?" Bağlantısını tıklayın. Sizden e-posta adresinizi ve kişisel iletişim bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Ayrıca ileride kullanmak için bir profil şifresi seçmeniz gerekecektir.
IATA ile ilgili sorularınız varsa veya başvurunuzun durumunu kontrol etmeniz gerekiyorsa, bunu kişisel portaldan yapabilirsiniz.

IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır
IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır

 

Seyahat Acentası El Kitabını kontrol edin. Bu, IATA web sitesinde http://www.iata.org/services/accreditation/travel-tourism/Pages/tah.aspx adresinde bulabileceğiniz bir elektronik yayınıdır. Sertifika talebi ve zaman içinde nasıl sertifikalı kalacağınızla ilgili detaylı bilgiler içerir. Metni okuduktan sonra, soruları cevaplamak için IATA müşteri hizmetlerine başvurun.

BAŞVURU FORMUNU BİLGİSAYARINIZA İNDİRİN

Bir uygulama paketi indirin. Http://www.iatan.org/Documents/accreditation-kit.zip bağlantısını açtığınızda, adım adım talimatları gösteren bir sertifikasyon seti göreceksiniz. Belgeyi kaydedebilir ve e-postayla göndermek için e-postayla göndermek için her şeyi yazdırabilirsiniz. Alternatif olarak, her şeyi çevrimiçi göndermek için IATA kişisel portal web sitesinde bulunan "Sertifika İsteği" bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Bu ilk uygulamayı tamamlayın. Bu belge temel bir anket şeklindedir. İlk başta, sizden iletişim bilgilerini isteyecektir. Ardından, sertifika almaya uygun olup olmadığınızı doğrulamak için daha ayrıntılı sorulara gidin.

İsteğiniz, aşağıdaki kriterlere göre yerel bir havacılık bilgi yayını (AIP) tarafından değerlendirilecektir: finansal kayıtlar ve durum; personelin beceri ve tecrübesi; tesislerin tanımlanması ve erişilebilirliği; ve güvenlik ve prosedürler.

IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır
IATA sertifikası nasıl alınır, başvuru formu nereden alınır

 

Sıradan iş faaliyetlerine dair kanıt sağlar. Müşterilere hizmet verdiğiniz saatleri gösteren resmi web sitenizdeki belgeleri yazdırın. Daha büyük bir şirketin şubesi olarak hizmet etmek üzere anlaşmanın bir kopyasını eklemek de faydalı olacaktır.

Bir şubenin parçası değilseniz, bağımsız bir operatör olduğunuzu gösteren belgeler sunmanız ve yalnızca kapsamlı seyahat teklifleri sunmanız gerekecektir.

BELGELERİ SEÇERKEN DİKKAT

Belge personelinin becerileri. Birden fazla temsilciliğe sahip bir acentedeyseniz, yerel bir işletmeyi işletmek için en az birisinin mesleki kriterleri karşıladığını göstermelisiniz. Bağımsız bir temsilciyseniz, aldığınız sertifikaların ticari lisansınızı veya fotokopilerini göndermelisiniz. Bu belgeler becerilerin kanıtı olarak görev yapacak.

Örneğin, eğitim kursları, IATA'nın sunması şartıyla, sertifikalı olması gereken asgari tecrübe ve eğitim seviyesini gösterebilir. Herhangi bir eğitim belgesinin fotokopilerini tarayın ve gönderin.

Önceki seyahat deneyiminize sahip olduğunuzu gösteren kanıtlar gönderin. Geçmişte IATA tarafından akredite edilmiş bir acente veya şirket için çalıştıysanız, bu bilgiyi özgeçmişe ve başvuru materyallerine ekleyin. Bir işveren mektubu veya iş belgesi gönderebilirseniz, daha da iyidir.

IATA özellikle havayolu operasyonları ve bilet düzenleme prosedürleri hakkında önceden bilgi veren deneyimlerle ilgilenmektedir.

Seyahat ederken iş tecrübesine sahip olduğunuzu kanıtlamak için önceki bir kartvizitin bir kopyasını bile gönderebilirsiniz.

Geçen yıldan itibaren finansal ve bankacılık beyanları sağlar. IATA, yalnızca sağlam bir mali temelde bulunan acenteleri veya acenteleri sertifikalandırır. Başvuru paketinin bir parçası olarak, en azından geçen yılki tüm profesyonel banka işlemlerinin fotokopilerini gönderin. Ajansa karşılık gelen herhangi bir kredi veya sigorta prosedürü de dahil edilmelidir.
Bu malzemeleri kronolojik sıraya yerleştirin, böylece AIP onlara hızlı bir şekilde bakabilir.

Bir önceki yıla ait para yatırma ve çekme işlemlerini gösteren banka hesaplarının eksiksiz kayıtlarını içerir.

İsteği ve destekleyici materyalleri e-posta, posta yoluyla veya portal yoluyla gönderin. Başvuru tamamlandıktan sonra, portala başladıysanız, çevrimiçi göndermek için talimatları izleyin. Aksi takdirde, isteğin PDF sürümünü e-posta ile gönderebilirsiniz: [email protected]. Alternatif olarak, başvurunun basılı bir kopyasını IATA merkezine gönderebilirsiniz.

Onaylı kanıt belgeleri talep ile aynı anda gönderilmelidir. Bunları tarayın ve portal üzerinden veya e-postayla PDF olarak gönderin. Ya da onları yazılı olarak kaydedin ve postayla gönderin.

IATA sizinle iletişim kurduktan sonra başvuru ücretini ödeyin. Bu ücret ABD Doları olarak ödenir ve IATA başvuru formlarının alındığını onayladıktan sonra ödenmelidir. Size oranın miktarını ve nasıl ödemeniz gerektiğini içeren bir talimat belgesi gönderirler. Ücreti kredi kartı ile ödemek için hasta portalına girmelisiniz.

Tipik olarak, bu oran bağımsız acenteler için yaklaşık 165 dolar, seyahat acenteleri veya seyahat acenteleri için 300 dolardan fazladır.

BAŞVURU SÜRECİ

İstediğiniz gibi ek malzeme gönderin. Başvuruyu ilk kez inceledikten sonra, AIP daha fazla bilgi veya belge istemek için sizinle iletişime geçebilir. Bu durumda, malzemeleri olabildiğince çabuk toplayın. Çoğu durumda, sadece son başvuru tarihindeki boşlukları doldurmaya çalışırlar.

Örneğin, bir önceki pakette bulunmamış olabilecek belirli bir mali bildirimi göndermeniz istenebilir.

Sertifika bildirimlerini alın. Başvurunun onaylandığı tarihte, talep tarihini gösteren resmi bir mektup alacaksınız. Ayrıca ofiste sergilenecek bir sertifika alacaksınız. Kabul belgeleri, IATA sayısal kodunuzu gösterir; gelecekteki IATA işlemleri için kullanacağınız benzersiz kimliktir.
Başvurunuzun onaylanması en az 2 hafta alacaktır.

Reddedilen başvurunun incelenmesini isteyin. IATA paneli sertifikasyon talebinizi reddederse, reddetmenizin kesin nedenlerini size bildirirler. Bu size talebi güçlendirmek ve inceleme istemek için bir fırsat verir. İlk başvurunun reddedilmesinden sonraki 30 gün içinde inceleme talebinde bulunabilirsiniz.

İsim veya yer değişikliklerini IATA'ya bildir. Bir IATA üyesiyseniz ve bazı temel üyelik ayrıntılarını değiştirmeye karar verirseniz, IATA'dan önceden izin almanız gerekir. Yerel şube temsilcinize başvurun ve planlarınızı görüşün. Aksi takdirde, IATA sertifika durumunuzu riske atabilirsiniz.

Gelecekte başvuruların gözden geçirilmesi için herhangi bir istek ile uyumludur. IATA, üyelik sürecinde herhangi bir zamanda iyi mali durum kanıtı isteme hakkını saklı tutar. IATA'dan işletme dokümantasyonu talebinde bulunursanız, mümkün olan en kısa sürede tamamlayın.

Bu periyodik ve rastgele incelemeler, tüm IATA üyelerinden talep edilmektedir.

Kişisel IATA kodunuzu koruduğunuzdan emin olun. Diğer kişisel kimlik numaralarınızla aynı güce sahiptir.

Bir IATA sertifikasına başvurmak için temiz bir mali statüye sahip olmalısınız. İflas başvurusunda bulunmak veya büyük borç almak başvurunuzu diskalifiye edebilir.

IATA BELGESİ KAÇ PARA?

Üyelik başvuru ücreti ( Geri ödemesiz başvuru fiyatı 1550 İsviçre frangıdır. Kayıt ücreti 385 İsviçre frangı, yıllık IATA üyelik ücreti 465 İsviçre frangı, Ombudsman komisyon ücreti 95 İsviçre frangıdır.

IATA NASIL ÜYE OLUNUR?

IATA üyeliğine sadece havayolu firmaları başvurabilir. Başvuran firmaların en az iki yıldır havacılık hizmeti veriyor olması şartı aranır. Üye olabilmek için havayolu firmasının IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi'nden (IOSA) geçmiş ve bu sisteme kayıt olmuş olması gerekir.

AYATA BELGESİ NEDİR?

IATA Ne İşe Yarar? IATA, havayolu ile kargo ve yolcu taşımacılığı gerçekleştiren havalimanlarında tarife ve yetkilendirmelerini denetler. Bu sayede hem havayolu şirketlerinin hem de hava yolu ile seyahat eden yolcuların kaliteli, güvenli ve verimli bir şekilde hizmet almasını sağlanmış olur.

IATA ICAO NEDİR?

IATA, havayolu üzerinden yolcu ve kargo taşımacılığının tarifelerini ve yetkilendirilmesini denetleyen kurumun kısaltılmış ismidir. Açılımı International Air Transport Association, yani Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'dir.

IATA KODU NASIL OLUR?

IATA tarafından havalimanlarına atanan IATA kodu, 3 harften oluşur. Bu harfler, şehir ve havalimanı üzerinden belirlenir. Çoğunlukla şehrin isminden seçilen harfler doğrultusunda kod ortaya çıkar. Havalimanlarına ilk kez 1930'lu yıllarda ikili kodlar verilmiştir.

IATA YA KİMLER ÜYE OLABİLİR?

IATA (International Air Transport Association, Türkçe: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği), sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur.

A GRUBU SEYAHAT ACENTASI İŞLETME BELGESİ NASIL ALINIR?

BAŞVURU VE KURULUŞ İŞLEMLERİ Seyahat acentası işletme belgesi almak isteyen tüzel kişiler, bir dilekçe ve varsa isim tesciline ilişkin belge ile seyahat acentası unvanı almak üzere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurur.


 

Yorumlar

HÜSEYİN KOÇ TÜRKİYEDE SİZE ULAŞABİLECEGİMİZ BİR İLETİŞİM NUMARASI VARMI VARSA YAZARMISINIZ İYİ ÇALIŞMALAR