HÜDA PAR'dan Hollanda'ya tepki ve 'Evet' çağrısı

Hollanda'nın Türkiye'ye yönelik skandal kararlarına tepki gösteren HÜDA PAR, 'Evet' için de çağrı yaptı

Google Haberlere Abone ol
HÜDA PAR'dan Hollanda'ya tepki ve 'Evet' çağrısı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavırlara ilişkin, "Yaşanan tamamen bir rezalettir. Bir diplomatik nezaketsizlikten ziyade uluslararası diplomatik bir terbiyesizlik olarak isimlendirebileceğimiz belki diplomasi tarihinde görülmemiş ve karşılaşılmamış olaylar yaşandı." dedi. Bitlis'te çeşitli ziyaretlerde bulunan Yapıcıoğlu, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin en sıcak gündeminin Dışişleri Bakanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının, Avrupa gezilerinde önlerine çıkan engeller ve akabinde yaşanan diplomatik rezalet olduğunu belirtti.

"Yaşanan tamamen bir rezalettir. Bir diplomatik nezaketsizlikten ziyade uluslararası diplomatik bir terbiyesizlik olarak isimlendirebileceğimiz belki diplomasi tarihinde görülmemiş ve karşılaşılmamış olaylar yaşandı." diyen Yapıcıoğlu, şöyle devam etti: "Bunun yankıları bir müddet devam edecek gibi görünüyor. Ama bunun daha fazla tırmanmayacağını söylemek de mümkün. Birkaç gün sonra Hollanda'da seçimler var. O seçimlerden sonra ihtimal ki Avrupa'daki bu dalga ve davranış şekli yerine, biraz daha serinkanlılığa bırakacaktır. Öyle inanıyoruz. Belki onlardan farklı bir şey beklemekte çok doğru değil. Malumunuz 'Nazi' benzetmesine gönderme yaparak, sınır ve çizgi aşıldı şeklinde açıklamalar olmuştu. Aslında üzerine düşünmemiz gereken nokta şudur. Hangi sınırdan bahsediliyor, kim bu sınırları çiziyor, niçin bu duruma gelindi, nasıl oldu da kendilerinin dışındaki herkese sınır tayin eder oldular? Bizim kendimiz iken, Allah'ın bizim için çizmiş olduğu hudutlara riayet ederken, onların sınırlarını çiziyorduk, nerede durmaları gerektiğini söylüyorduk. Onlar hadlerini biliyorlardı."

Yapıcıoğlu, bu durumdan çıkışın yolu ise öze dönmek, dost ve düşmanı yeniden tanımaktan geçtiğini vurguladı.

"Siyasetin tepesinde gerginlik var"

Anayasa değişikliği hazırlıkları yapılırken meclis komisyonunda ve genel kurulda maddelerin içeriği ve sistemin kendisinden ziyade şahıs merkezli tartışmaların olduğunu anımsatan Yapıcıoğlu, şu anda da içeriğinden bağımsız tartışmaların devam ettiğini bildirdi. "Bir taraf bu değişiklik geçmezse memleket batacak, diğer taraf da memlekete diktatörlük gelecek diyor. Fakat doğru hem evet hem de hayır diyenler çok sağlam gerekçelerle henüz kamuoyuna anlatabilmiş değiller." diyen Yapıcıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Toplumu daha fazla kutuplaştırmadan, gerginliklere sebebiyet vermeden 'evet' ve 'hayır' diyenlerin sakin bir üslupla niçin 'evet' veya 'hayır' dediklerini abartmadan, milleti birbirine düşürmeden bir kampanya yürütmelidirler. Gezdiğimiz yerlerde referandumla ilgili sorularla karşılaşıyoruz. Bir esnaf, 'Başkanım tepedekiler sakin olursa, halkın arasında herhangi bir kavga yok. Biz gayet sakiniz' dedi. Hakikaten bu bir gerçeğe işaret ediyor. Halk sakince tartışıyor veya oyunu kullanacağı günü bekliyor. Ama siyasetin tepesinde gerginlik var. Hollanda'daki olaylardan sonra gerginliği dozu biraz düşer. Dışarıdan bir saldırı olunca içerideki çekişmeler belki bir dönem ertelenebilir."

"Sandıktan evet çıkmasını istiyoruz"

Yapıcıoğlu, referandumda yüzde 55 civarında evet çıkacağını tahmin ederek, şunları kaydetti: "Sürekli sahadayız. Referandum sürecinde tavrımızı açıkladık. Parti olarak 'evet' diyeceğimizi belirttik. Bu kararımızın arkasındayız ve sandıktan 'evet' çıkmasını istiyoruz. Bunun içinde bizim sözümüzle hareket edenlere veya bizden bir işaret bekleyenlere açıkça sandığa gidip oylarınızı 'evet' olarak kullanın diyoruz."

Toplantının ardından Yapıcıoğlu, beraberindeki partililerle esnaf ziyaretinde bulundu.

Yorumlar