Hollanda'nın skandal tavrına tepkiler

- MHP Grup Başkanvekili Akçay: - "Günde belki 10 defa Türkiye'deki OHAL uygulamalarını eleştiren AB'nin, Hollanda'nın yaptığı 'bu hale' söyleyecek hiçbir sözü yok mudur?"

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'nın skandal tavrına tepkiler

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Günde belki 10 defa Türkiye'deki OHAL uygulamalarını eleştiren AB'nin, Hollanda'nın yaptığı 'bu hale' söyleyecek hiçbir sözü yok mudur?" dedi.

Akçay, Mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, Hollanda Hükümeti'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarına karşı gösterdiği tutumun Hollanda tarihine "kristal gece" olarak geçtiğini söyledi.

Hollanda'nın bu davranışını şiddetle kınadıklarını belirten Akçay, bu konuda uluslararası hukukun, diplomasinin gereklerinin mutlaka olacağını ifade etti.

Diplomatik kuralları, ülkeler arası nezaket ilişkilerini ve insan haklarını hiçe sayan bir tutum içerisine giren Hollanda'nın Türkiye'ye açıkça düşmanlık gösterdiğinin altını çizen Akçay, şunları kaydetti:

"Hollanda'daki seçimleri bahane ederek ya da Türkiye'de 16 Nisan'da gerçekleşecek referandumu bahane ederek bugüne kadar gelen ilişkileri heba etmemek gerekir. Çok iyi hatırlıyoruz ki Almanya'nın, Hollanda'nın ve AB'nin çeşitli politikacıları ve kurumları 12 Eylül 2010 referandumunda 'evet' kampanyası yürütmek için Türkiye'yi adeta yol yapmışlardı. Hollanda Hükümeti'nin, oradaki vatandaşlarımızla buluşmaktan başka maksadı olmayan Bakanın, konsolosluğa girmesine mani olmasının izahı seçimle falan mümkün değildir."

Bunun açıkça Türkiye düşmanlığına varan bir davranış olduğunu söyleyen Akçay, bu hatalı tutumların Hollanda ve Almanya tarafından telafi edilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Akçay, AB'nin de bu ülkelere söyleyecek bir sözünün olması gerektiğini vurgulayarak, "Günde belki 10 defa Türkiye'deki OHAL uygulamalarını eleştiren AB'nin, Hollanda'nın yaptığı 'bu hale' söyleyecek hiçbir sözü yok mudur?" dedi.

Erkan Akçay, Hollanda ile ilişkilerin askıya alınmasının, uluslararası ve diplomatik kurallar çerçevesinde tüm girişimlerin başlatılmasının faydalı olacağını vurguladı.

Yorumlar