Olmayan barajın kapakları nasıl patlıyor?

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesini baştan başa içine alarak yutan sel felaketinden sonra, her afette olduğu gibi burada da yalan ve provokasyon üretimi durmadı. Muhalefet partileri ve FONDAŞ medyada, patlayan veya habersiz açılan baraj kapaklarının sele neden olduğunu ileri sürmüştü. Oysa gerçek...

Google Haberlere Abone ol
Olmayan barajın kapakları nasıl patlıyor?

HES kapakları açıldı mı, HES barajı patladı mı? Kastamonu'nun Bozkurt ilçesini vuran sel felaketi onlarca insanımızın ölümüne, ilçenin baştan başa harap olmasına yol açtı. Bozkurt halkının içine düştüğü durum bütün ülkeyi yasa boğarken; yalan ve provokasyon fabrikaları da boş durmadı. Vatandaşlarımızın cenazeleri henüz yerdeyken, harap olmuş ilçede yıkılan binaların altından cesetler çıkarılmaya devam ederken muhalefet ve FONDAŞ medya destekli yalan ve provokatif haberlerin yayılması acılara acı kattı. Tartışmanın ana konusu Bozkurt'ta baraj var mıydı, baraj kapakları patladı mı, HES kapakları açıldı mı, HES barajı patladı mı?

Başta CHP'li birçok isim olmak üzere, muhalif medyada günlerdir, Bozkurt'ta meydana gelen selin baraj kapaklarının patlaması ya da kapakların habersiz açılamsından kaynaklandığı haberleri işleniyor. Kaynaksız, belgesiz, tanıksız haberlerin alıcısı da çok olduğu için haberler anında bütün sosyal medyada yayıldı; akşam televizyon kanallarının haberlerinde geniş geniş işlendi. Ancak hiçbir haber kanalı ya da internet haber sitesi de nerede bu baraj, bu barajın bir görüntüsü, bir tanığı yok mu, diye sormadı. Soramazlardı; çünkü ortada böyle bir baraj yok. 

Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketinden sonra konuyla ilgili iddialar sorulduğunda ilk açıklama Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli, kamuoyunda oluşturulan "baraj patladı" algısını yıkacak kelimeleri veya ifadeleri kullanmak yerine, oluşturulan algıyı yıkacak asıl cümleyi kurmak yerine HES'leri övüyor, regülatörlerden söz ediyor ancak tek kelime baraj ifadesi kullanmıyor. Haliyle de FONDAŞ medya bakanı şu şekilde haber yapıyor: 

Olmayan barajın kapakları nasıl patlıyor?
Olmayan barajın kapakları nasıl patlıyor diyememeyen Bakan Pakdemirli bu şekilde haber oldu.

 

VALİLİĞİN AÇIKLAMASI DA TUHAF

Bozkurt'taki baraj patladı şeklindeki algıya karşı bir açıklama da söz de Kastamonu Valiliği'nden geldi. Valilik de yine aynı şekilde Bakan Pakdemirli'nin yaptığı gibi, ortadaki algıyı yıkacak, gerçekleri yalancıların yüzüne yüzüne vuracak açıklamayı yapmak yerine farklı ifadelerle durumu geçiştirdi. Çünkü valiliğin açıklamasında da baraj kelimesi geçmiyor. İşte Valilik tarafından yapılan o açıklama: 

"Bozkurt ilçesinde aşırı yağışlar nedeniyle ilçedeki HES'in patladığı yönünde sosyal medyada birtakım yanlış bilgiler yer almaktadır. Bu haber doğru olmayıp aşırı yağışa bağlı şu taşkınları yaşanmakta ve tüm birimlerimizle müdahale etmektedir." 

Valiliğin açıklamasında, "İlçemiz sınırları içerisinde baraj yoktur" şeklinde bir ifade kullanılması bütün algı çalışmalarını alt üst edecekti; ancak maalesef yok. 

Üç günün sonunda DSİ'den açıklama geldi. 

Muhalefet partileri ve FONDAŞ medya milyonlarca kafasında istedikleri şekilde algı çalışmalarını yaptıktan, istediklerin beyinlere yerleştirdikten sonra DSİ'den açıklama geldi. Açıklamada, Bozkurt ilçesinden geçen çayın üzerinde baraj olmadığı, nihayet, açık bir şekilde ifade edildi. 


 

Yorumlar