HDP'nin Mardin ve Siirt Belediye Başkanları da KHK'lı

Yüksek Seçim Kurulu'nun KHK ile kamu hizmetinden ihraç edilenlere mazbata verilemeyeceğini açıklamasının ardından gözler Mardin ve Siirt'e çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
HDP'nin Mardin ve Siirt Belediye Başkanları da KHK'lı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamudan ihraç edilen belediye başkan adaylarına mazbata verilmeyeceğini açıkladı. 

Açıklamanın ardından gözler HDP'nin Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ahmet Türk ile memurluktan ihraç edilen ve HDP'nin Siirt Belediye Başkan Adayı Berivan Helen Işık'a çevirdi.

Berivan Helen Işık devlet memuru olduğu için YSK'nın tanımına net olarak giriyor; ancak Ahmet Türk'ün durumu henüz net değil.

Çünkü belediye başkanlığının kamu hizmeti olarak sayılıp sayılmayacağı tartışmalı bir konu olarak duruyor.

Ahmet Türk, OHAL kapsamında belediye başkanlığından ihraç edilmiş yerine kayyum atanmıştı.

Peki Anayasa’nın 76’ncı Maddesi ne diyor?

Söz konusu maddede seçilmeyle ilgili şu ifadeler yer alıyor: “On sekiz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir. En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, askerlikle ilişiği olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler. Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.”

Yorumlar