Hayati Yazıcı'dan CHP'ye yalanlama: Fesih yok!

AK Partili Hayati Yazıcı, anayasa değişiklik paketinde 'fesih' şeklinde bir yeniliğin olmadığını, durumun yanlış aktarıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Hayati Yazıcı'dan CHP'ye yalanlama: Fesih yok!

Sonhaberler | Haber Merkezi 

AK Partili Hayati Yazıcı, yeni anayasa değişiklik paketinde 'fesih' olduğu yönünde propaganda yapan muhalefeti yalanladı. Yazıcı, 'hayır' kampanyalarına gerekçe olarak "Cumhurbaşkanı Meclisi feshedebilecek" iddiasını gösteren CHP'nin yanlış bilgi aktardığını, yapılacak değişiklikte kesinlikle böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. 

NTV'de bugün konuşan Hayati Yazıcı, "fesih"in hukuki bir terim olduğunu, "Bir şeyi iptal etmek, tamamen işlevsiz hale getirmek" anlamına geldiğini ancak anayasa değişkliğinde Meclisin iptal edilmesi, işlevsiz hale getirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Yazıcı, getirilen yeniliğin sadece, yürütme ile yasama arasında muhtemel bir çözümsüzlük halinde iki taraftan birinin "Meclisi yenileme" kararı almasını sağlamaya yönelik olduğunu kaydetti. Yazıcı, Meclisin yenilenmesine karar verildiği anda hem Cumhurbaşkanının hem de milletvekillerinin yeniden seçime gitmek zorunda kalacağını, dolayısıyla birinin diğerini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir yetkisinin bulunmadığının altını çizdi.

Yazıcı muhalefet partilerinin 'hayır' propagandasını yalanlar üzerine yürüttüğünü belirterek daha önce de şu açıklamayı yapmıştı: Yazıcı konuşmasının devamında, “Söyledikleri önemli yalandan bir tanesi de şu; 'Bu milletin, gazi meclisin Atatürk'e vermediği yetki şimdi Recep Tayyip Erdoğan'a veriliyor. Veya Cumhurbaşkanına veriliyor. Neymiş o; 'Feshetme' yetkisi. Atatürk istemiş meclis vermemiş, şimdi biz fesih yetkisi veriyormuşuz.'Bakın biz, meclise sunduğumuz anayasa değişikliğinin hiçbir yerinde, meclisin onayladığı yasalaştığı metnin hiçbir yerinde 'fesih' sözcüğü yoktur. Yapılan düzenleme seçimlerin yenilenmesidir. Bu bir denge, denetleme mekanizmasıdır" ifadelerini kullandı.

Yazıcı, getirilen değişikliğin temel amacının istikrarı sağlamaya yönelik olduğunu söyledi. 

Yorumlar