Hangi yıllar X kuşağı Z kuşağı Y, Alfa kuşağı

Hangi yıllar X kuşağı Z kuşağı Y, Alfa kuşağı veya X kuşağı Y kuşağı hangi yıllar arasını kapsıyor, sınıflandırma nasıl yapılıyor?

Google Haberlere Abone ol
Hangi yıllar X kuşağı Z kuşağı Y, Alfa kuşağı

X kuşağı Y kuşağı hangi yıllar Z Kuşağı Alfa kuşağı hangi yılları kapsamaktadır?

Y kuşağı, Y jenerasyonu (veya sadece Millenniallar) olarak da bilinen X kuşağını takip eden ve Z kuşağı'dan önce gelen bir gruptur.

1981 ile 2000 yılları arasında doğan kişiler Y kuşağı olarak sınıflandırılır. Araştırmacılar ve medya, bu grubun 1980'li yılların başından 1990'lı yılların ortalarına kadar ya da 2000'lerin başlarına kadar olan süre zarfı içinde doğan kişiler olarak da belirtmektedir.

Bu kuşak genellikle internet, mobil cihazlar ve sosyal medya'nın yaygınlaşma dönemine denk geldikleri için ve bu olaylara aşinalığıyla bilinir. Bu yüzden bazen dijital yerliler olarak da adlandırılırlar.

Hangi yıllar X kuşağı Z kuşağı Y, Alfa kuşağı
Hangi yıllar X kuşağı Z kuşağı Y, Alfa kuşağı

 

2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz'i ve COVID-19 pandemisi'nin bu kuşak üzerinde büyük bir etkisi oldu ve gençler arasında tarihsel olarak yüksek oranda işsizliğe sebep oldu.

Dünya'nın çoğu bölgesinde bu kuşak, politikada ve ekonomide artış gösteren liberal politikalar eşliğinde büyümüştür.

TABİİ Kİ BİR DE ALFA KUŞAĞI VAR. PEKİ, ALFA KUŞAĞI HANGİ YILLARI KAPSIYOR?

Alfa kuşağı, ismini İngilizce'deki "Alpha" kelimesinden alır. Bu kelime Yunan alfabesinin ilk harfi olan α harfinden gelir.

Alfa Kuşağı, (İngilizce: Generation Alpha) Z Kuşağından sonra gelir ve dünya üzerindeki son kuşaktır. Araştırmacılar ve medya, başlangıç tarihi olarak 2010 yılında karar kılmıştır. Alfa Kuşağı, bütün mensupları 3.Milenyum'da ve 21.Yüzyıl'da doğmuş tek kuşak grubudur.

Hangi yıllar X kuşağı Z kuşağı Y, Alfa kuşağı
Hangi yıllar X kuşağı Z kuşağı Y, Alfa kuşağı

 

Alfa Kuşağının üyeleri, genel itibariyle Y kuşağı mensuplarının çocuklarıdır.

Genelde oyuncaklar veya geleneksel medya araçlarından ziyade güncel teknolojik aletler ile vakit geçiren ve içine kapanık bireyler olarak bilinirler. Hâli hazırda en büyük bireyi 9 yaşında olup, en genç bireyi birkaç saniye evvel doğmuştur.

Özetlersek; 

En son doğanlar yani çocuk yaşta olanlar Alfa kuşağını oluşturur. Gençler Z kuşağını, Alfa kuşağının anne babaları ise Y kuşağını; Z kuşağının anne babaları ise genel olarak X kuşağını oluşturur.

 

Yorumlar