‘Hamamönü Efsanesi’nin galası yapıldı

TRT-HD Kanalı’nın Altındağ Belediyesi tarafından son yıllarda canlandırılan Hamamönü’yle ilgili belgeselinin gala gösterimi anlamlı bir yerde, Ulucanlar Cezaevi’nde gösterildi.

Google Haberlere Abone ol
‘Hamamönü Efsanesi’nin galası yapıldı

TRT-HD Kanalı’nın Altındağ Belediyesi tarafından son yıllarda canlandırılan Hamamönü’yle ilgili belgeselinin gala gösterimi anlamlı bir yerde, Ulucanlar Cezaevi’nde gösterildi. Ön gösterimi yapılan belgesel, 27 Aralık Cuma akşamı saat 21.30’da TRT-HD’den yayınlanacak. Belgeselde, Hamamönü'ndeki değişim gözler önüne seriliyor.

Ankara'nın tarihinde ayrı bir yeri olan, son yıllarda çevre düzenlemeleri, onarım ve restorasyon çalışmalarıyla, gözde turizm mekanlarından biri haline gelen ‘Hamamönü Efsanesi' belgeselinin gala gecesine seçkin bir davetli topluluğu katıldı. Belgeselde camileri, konakları, hamamı ve evleriyle Hamamönü'nün tarihi var. Ayrıca, bu semtte yetişen Mehmet Akif Ersoy gibi milli şairlerin hayatından bölümlere yer veriliyor.

Altındağ Belediyesi Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür ve Sanat Kongre Merkezi'nde yapılan gösterime katılan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Hamamönü’ndeki değişimin ve dönüşümün tüm Türkiye’ye örnek olacak bir değere sahip olduğunu söyledi. “Üzerimizde ciddi bir sorumluluk var.” diyen Tiryaki, Hamamönü’nde yüzlerce yıllık sokakların, çeşmelerin, evlerin, camilerin, hanların, hamamların yapılan çalışmalar sayesinde yok olmaktan kurtulduğunu vurguladı. Yurt içinden ve yurt dışından heyetlerin Hamamönü’ndeki değişimi merak ettiğini ve yakından incelemeye geldiğini anlatan Tiryaki, TRT-HD kanalı tarafından çekilen belgeselin tarihi semtin tanıtılması açısından büyük önem arz ettiğini söyledi. Tiryaki, “Belgesel kültür-sanat varlıklarının ortaya çıkarılması, korunması ve yeniden canlandırılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle başta TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin olmak üzere belgeselde emeği geçen herkese tüm Altındağlılar adına teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

‘Hamamönü Efsanesi' belgeselinde ‘Osmanlı dönemini Cumhuriyet dönemine bağlayan' tarihsel bir kesit de sunuluyor. Belgeselde İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un Hamamönü’nde geçirdiği vakit de dile getiriliyor. Semtin eski sakinlerinin ağzından Hamamönü’ndeki değişim anlatılıyor. 2011'de Avrupa Birliği'nin, sonra da 2012'de dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan “Altın Elma/Golden Apple” ödülünü alan bir semtin ve belediyecilik temelindeki ekonomik dönüşüm hakkında bilgiler de işleniyor. Yönetmenliğini Pelin Asal'ın yaptığı ‘Hamamönü Efsanesi’ belgeseli, tarihsel, kültürel ve ekonomik açılardan bir yerleşim alanına odaklanması açısından da dikkat çekici bir belgesel.

Bir zamanlar Cumhuriyet’i kuranların da yaşadığı Hamamönü, dağınık ve düzensiz yapılaşmadan, tarih ve çevre değerlerini en üst düzeyde koruyan bir yerleşim alanı haline gelmesinin ardından, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek Ankara’nın dünyaya açılan kapısı oldu. Yapımı aylar süren ve büyük bir emek harcanan Hamamönü Efsanesi Belgeseli'nde emeği olan kişilerin bir araya geldiği gala ve kokteyl gecesinde yönetmen Pelin Asal’ın çektiği ikinci belgesel olan ‘Ulucanlar Cezaevi’ belgeselinden de kısa bir kesit sunuldu.



CİHAN

Yorumlar