Halloween neden kutlanır Cadılar Bayramı tarihçesi nedir?

Halloween bir diğer adıyla Cadılar Bayramı başta ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde her yıl ekim ayının sonu kasım ayının başlarında renkli törenlerle kutlanır. Peki, Cadılar Bayramı kökenleri nereye dayanıyor, neden kutlanıyor?

Google Haberlere Abone ol
Halloween neden kutlanır Cadılar Bayramı tarihçesi

Cadılar Bayramı neden kutlanır, amacı nedir? (Halloween tarihçesi nedir?) Halloween neden kutlanır, Cadılar Bayramı olarak bilinen etkinlikler başta Hristiyan dünyası olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde her yıl ne amaçla kutlanıyor, anlamı veya önemi nedir?

HALLOWEEN NEDEN KUTLANIR CADILAR BAYRAMI TARİHÇESİ

Başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede Halloween veya Cadılar Bayramı adıyla kutlanan bayram en son Güney Kore'de yaklaşık 150 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. İnsanların çılgınlar gibi kutladığı bu etkinliklerin kökeni nereye dayanıyor, kutlamalardaki amaç nedir soruları da uzun zamandır cevap arıyor.

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanır. Bu yıl Pazar gününe denk gelmektedir. Çocukların genellikle korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şeker, meyve ve diğer hediyeleri topladığı bir bayram. Diğer Cadılar Bayramı kutlamaları arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir. Cadılar Bayramı genellikle Batı ülkelerinde kutlanır.

Halloween neden kutlanır (Cadılar Bayramı nedir)
Halloween neden kutlanır (Cadılar Bayramı nedir)

 

Cadılar Bayramı'nın sembolü gülen bir balkabağıdır. Balkabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulur, sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulmaya çalışılır.

Cadılar Bayramı'nda genellikle elma şekeri yenir. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezerler ve ev sahiplerine "Şaka mı, şeker mi?" diye sorarlar. Ev sahibi "Şaka!" derse muziplikler yaparlar. Büyükler çocuklara şekerleme ikram eder veya harçlık verirler. Bu uygulamanın kökeni geçmişte İngiltere'de yoksulların kapı kapı dolaşarak 'ruh keki' toplaması geleneğidir.

Yetişkinler genellikle Cadılar Bayramı'na en yakın hafta sonunda kıyafet baloları düzenler. Bu partilerde misafirler cadı, hayalet veya korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler giyerler.

HALLOWEEN KÖKENİ NEREYE DAYANIYOR?

Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan KeltlerinKeltlerin kutladığı SamhainSamhain Festivali'dir. KeltlerKeltler 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. SamhainSamhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuinfuin (son) sözcüklerine dayanır. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu. Bu günde ayrıca ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle SamhainSamhain festivali zamanla cadılar, goblinlergoblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti.

Yaz sonu KeltlerdeKeltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Romalılar 1. yüzyılda KeltKelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri FeraliaFeralia ve hasat festivalleri Pomona'yıPomona'yı SamhainSamhain ile birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki HalloweenHalloween (holyholy eveningevening/kutsal akşam) adı buradan geldi. Ortaçağın sonlarında sekülerseküler kutlamalar ile Hıristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hıristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya'da ise sekülerseküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.

Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı da yasaklandı. Bununla birlikte 1800'lü yıllarda, Cadılar Bayramı'ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya'dan Amerika'ya göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar bayramı ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.

GÜNEY KORE'DEKİ KUTLAMALARDA 149 KİŞİ ÖLDÜ

Son olarak Güney Kore'de düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliklerinde meydana gelen izdiham nedeniyle en az 149 kişi hayatını kaybetti. 

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Cadılar Bayramı kutlamasında çıkan izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısı 149'a yükseldi.

Yetkililer, Seul'ün eğlence merkezlerinden Itaewon bölgesindeki Cadılar Bayramı kutlamasında çıkan izdihamda 149 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Yetkililer, ölenlerden 2'sinin, yaralılardan da 15'inin yabancı uyruklu olduğunu belirtti ancak bu kişilerin uyruklarına ilişkin bilgi verilmedi.

Güney Kore'nin Ulusal İtfaiye Teşkilatı yetkililerinden Choi Cheon-sik, izdihamın, kutlamada arka tarafta olanların dar bir sokakta kalabalığı itmeleri sonucu yaşandığını düşündüklerini belirtti.

İzdihamda 150 kişinin yaralandığını söyleyen Choi, bu kişilerden 50'sinde ani kalp durması olduğunu ifade etti.

 

Yorumlar

batıl etkinlikler bunlar Gavurun kendi şeyinden uydurduğu batıl şeyler bunlar, aldanmayın.
cadı nedir yohu Cadılar bayramıymış, cadı nedir Allah aşkına