Hakem heyetlerine en çok şikayet bankalar için geldi

Çarşamba Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 2013 yılında 3 bin 452 dosya inceledi.

Google Haberlere Abone ol
Hakem heyetlerine en çok şikayet bankalar için geldi

Çarşamba Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 2013 yılında 3 bin 452 dosya inceledi. Hakem Heyeti Başkanı Çarşamba Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü İbrahim Fethi Sel, gelen şikayetler içerisinde yüzde 85'lik oran ile bankaların ilk sırada yer aldığını belirtti.

Hakem Heyeti Başkanı İbrahim Fethi Sel, 2013 yılına ait yürüttükleri çalışmayı Cihan'a anlattı. Sel, hakem heyetine yapılan tüketici başvurularının bir önceki yıla oranla yüzde 113 artarak 3 bin 452 sayısına ulaştığını dile getirdi. Sel, "Çarşamba Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığımızca 2013 yılı sonu itibariyle 99 adet kapıdan, internet üzerinden ve telefon yoluyla satışlardan doğan şikayet dosyası ile 418 adet ayıplı mal/hizmet şikayet dosyasını inceledik. Görüldüğü üzere tüketicilerimiz hak arama konusunda hızla bilinçlenmekte ve kendisine yapılan haksızlık durumunda hakkını aramaktadır." dedi.

"100 ŞİKAYETTEN 85’İ BANKALARDAN"

Türkiye genelinde olduğu gibi en çok bankalar konusunda başvuru şikayeti aldıklarını aktaran İbrahim Fethi Sel, kredi kartı aidatları, kredilerden alınan dosya masrafları, hesap işletim ücretleri gibi şikayetlerin, tüketicilerimizin en çok mağdur olduğu ve hak aradığı kısımlar olduğunu ifade etti. Sel, heyetlerine gelen 100 şikayetten 85’inin banka kaynaklı olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: “Hakem Heyetimize gelen toplam şikayetlerin yüzde 85’inin tüketici lehine sonuçlandığı görülmüştür. Banka kaynaklı şikayetlerin genelinde ‘dosya masrafı, ipotek koyma ve fek ücreti’ olurken son günlerde ise bankaların tüketicilerin dosya masrafı vb. konuyla ilgili olarak bankadan istemiş olduğu hesap belgesi karşılığı 35-100 TL arası ücretler aldığı görülmüş olup Bilgi Edinme Kanunu'na muhalefet edercesine alınan bu ücretlerin geri alınmasında heyetimizin yetkili olduğu unutulmamalıdır.”

2 BİN TL OLACAK

Ayrıca, edinilen bilgiye göre, tüketicinin sorunlarıyla ilgilenirken, 2013 yılında bin 272,19 TL’ye kadar parasal değere bakabilen heyet 2014 yılı ile birlikte ilk yarısına kadar aynı parasal değere kadar olan şikayet dosyasını inceleyebilecek. 28.05.2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı yeni Tüketici Kanunu ile birlikte ise tüketici için bu parasal değer 2 bin lira olarak güncellenecek.




CİHAN

Yorumlar