Hafter'e çalışanların cenazeleri gönderiliyor

Libya'da UMH güçleri Hafter yanlısı yabancı devlet güçlerine ağır darbeler indiriyor. BAE'ye ait çok sayıda tank ve panzer ele geçirildi. Çok sayıda yabancı asker öldürüldü. UMH yabancı askerlere ait cenazeleri ülkelerine gönderme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Hafter'e çalışanların cenazeleri gönderiliyor

Libya'da Hafter güçlerine ağır darbeler indiriliyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, başkent Trablus’un batısında düzenlenen operasyonlarda 6 panzer ve 10 tank ele geçirdi. UMH Başkanı Serrac, yabancı askerlerden ölenlerin cenazelerine ait oldukları ülkelere gönderme kararı aldı. Serrac, bu ülkeleri uyararak, daha ağır darbeler indireceklerinin haberini verdi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçleri lideri Halife Hafter milislerinin elindeki kentlere bugün düzenlenen operasyonlarda ele geçirdikleri silah ve mühimmata ilişkin bilgi verdi. 

Kununu, operasyonlarda, yüzlerce ağır ve hafif silah, Grad roketleri ve mühimmatın yanı sıra Birleşmiş Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait 6 panzer ve 10 tank ele geçirdiklerini kaydetti.

Sözcü Kununu, “Barış Fırtınası Operasyonu" çerçevesinde bugün başkent Trablus’un batısında yer alan Surman, El-Cemil, El-Uceylat, Rikdalin, Melite, Zeltan ve El-Asse beldelerinin yanı sıra Sabrata şehrini Hafter milislerinin elinden alarak kontrolü sağladıklarını belirtti.

Öte yandan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, Hafter saflarında yer alan paralı askerlerin cesetlerinin ülkelerine gönderilmesini emretti.

UMH birlikleri sabah saatlerinde önce Surman beldesinde kontrolü sağlamış, ardından Sabrata şehrine operasyon düzenleyerek bu bölgedeki en büyük şehri tekrar ele geçirmişti.

CESETLERİ ÜLKELERİNE GÖNDERİN TALİMATI

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, Hafter saflarında yer alan paralı askerlerin cesetlerinin ülkelerine gönderilmesini emretti.

Fayiz es-Serrac, başkent Trablus'a yönelik saldırıları destekleyen ülkelere "Evlatlarınızı size tabutlarla geri göndereceğiz" uyarısında bulundu. 

Hafter milislerinin Misrata'nın güneyindeki Ebu Kıreyn bölgesine düzenlediği saldırının UMH birlikleri tarafından kahramanca püskürtüldüğünü belirten Serrac, bugün de Trablus'un batısındaki Surman ve Sabrata'da denetimi yeniden sağladıklarını hatırlattı. 

Hafter'in destekçilerini çeşitli uyruklardan ve gruplardan oluşan "ihanet orduları" olarak niteleyen Serrac, "vatanı için çarpışan" ile "daha fazla ödeyen için savaşan" arasında fark olduğunu vurguladı.   

Tüm ülkede denetimi sağlayacaklarının altını çizen Serrac, "El konulan kentlerimize doğru ilerliyoruz. Vatandaşlarımıza yönelik haksızlıklara son verilecek, yerinden edilmiş insanlar geri dönecek." ifadeleriyle açıklamasını noktaladı.

UMH birlikleri bugün Hafter'in işgalindeki Sabrata şehri ve Surman beldesinin yanı sıra Trablus'un batısındaki El-Cemil, El-Uceylat ve Rikdalin beldelerinde kontrolü yeniden sağlamıştı.

BİRÇOK BÖLGE GERİ ALINDI

UMH askeri birlikleri, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in işgalindeki 3 beldede kontrolü yeniden sağladı.

UMH'ye bağlı Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Mustafa el-Mecei, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkent Trablus'un batısındaki El-Cemil, El-Uceylat ve Rikdalin beldelerini Hafter milislerinden geri aldıklarını söyledi.

Böylece Tunus sınırına yakın Zuvara beldesine kadar olan sahil yolunda kontrolü sağladıklarını belirten Mecai, geri alınan bölgelerden çekilen Hafter milislerinin ise hava kuvvetlerince hedef alındığını kaydetti.

UMH askeri birlikleri bugün ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in işgalindeki Sabrata şehri ve Surman beldesinde de kontrolü tekrar sağlamıştı.

HAFTER YANLILARI PANİKTE: MISIR VE RUSYA ARASINDA LİBYA GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Hafter'e destek veren ülkeler arasında yer alan Mısır ve Rusya, son gelişmeler üzerine görüşmelerde bulundu. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Libya ve Filistin'deki gelişmeleri görüştü. 

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Şukri'nin, kendisini arayan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile bölgesel gelişmeleri değerlendirdiği bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Görüşmede ikilinin Libya'daki gelişmeler ve Filistin meselesinin yanı sıra, Suriye, Hedasi Barajı ve yeni tip koronavirüsle  (Kovid-19) mücadele konularını da ele aldığı kaydedildi.

Yorumlar