Güneydoğu Asya'da türler tehlike altında

Güneydoğu Asya'da yeni keşfedilen yüzlerce canlı türü yok olma tehlikesi altında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Güneydoğu Asya'da türler tehlike altında

Güneydoğu Asya'nın Büyük Mekong Bölgesi'nde keşfedilen yaklaşık 400 yeni canlı türünün nesli insan faaliyetleri nedeniyle tükenebilir.

CNN'in haberine göre, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), 5 ülkeden bilim insanı ve araştırmacıların 2021-2022'de Büyük Mekong Bölgesi'nde yaptığı incelemelerin yer aldığı raporu yayımladı.

Raporda, 290 bitki türü, 12 balık türü, 24 hem deniz hem de karada yaşayabilen canlı, 46 sürüngen ve bir de memeli hayvan keşfedildiği ifade edilerek, söz konusu bölgede keşfedilen 400'e yakın söz konusu yeni canlı türünün insan faaliyetleri nedeniyle neslinin tükenebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

Yapılan son keşiflerle Büyük Mekong Bölgesi'ndeki canlı türünün 1997'den bu yana 4 bine ulaştığı belirtilen raporda, biyolojik çeşitlilik açısından da zengin bölgede insan faaliyetleri nedeniyle vahşi yaşamın tehdit altında olduğuna dikkati çekildi.

Vietnam Bilim ve Teknoloji Akademisi'nden Truong Q. Nguyen, raporda, Büyük Mekong bölgesinin zengin biyolojik çeşitliliğinin, ormansızlaşma, kirlilik, doğal kaynakların aşırı sömürülmesine yol açan ekonomik kalkınma ve nüfus artışından kaynaklanan muazzam baskılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

WWF İngiltere'nin Bilim Direktörü Mark Wright da raporun doğanın olağanüstü çeşitliliğini tekrar hatırlattığını ancak bu türlerin ve habitatların karşılaştığı tehlikeye ilişkin hızlı ve etkili önlemler alınmadığı takdirde neslinin tükenme riski olduğunu da gözler önüne serdiğini kaydetti.

Biyolojik çeşitlilik açısından oldukça önemli bir alan olan Mekong bölgesi, kaplanlara, Asya fillerine, "Asya tek boynuzlu atı" olarak da adlandırılan son derece nadir bir hayvan olan Saola'ya ve binlerce başka türe ev sahipliği yapıyor.

Yorumlar