Güney Sudan'daki barış sürecini canlandırma çabaları

- ABD'nin Cuba Maslahatgüzarı Morrow: - "Güney Sudan'da barışın yeniden canlandırılması sürecine katılmayı reddedecek veya bir daha silaha başvuracak herkese karşı sert uygulamaların başlatılması yönünde anlaşmaya varacağız"

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'daki barış sürecini canlandırma çabaları

CUBA (AA) - ABD'nin Cuba Maslahatgüzarı Michael Morrow, Güney Sudan'daki barış sürecin yeniden canlandırılması girişimleri çerçevesinde başlaması planlanan görüşmelere katılmayacak tarafın, uluslararası toplumum tavizsiz uygulamalarına maruz kalacağını belirtti.

Morrow, başkent Cuba'da basına yaptığı açıklamada, "Güney Sudanlı tarafların müzakere masasından kaçmaması için ABD, Avrupa ve Afrikalılar olarak çabalarımızı birleştireceğiz. Güney Sudan'da barışın yeniden canlandırılması sürecine katılmayı reddedecek veya bir daha silaha başvuracak herkese karşı sert uygulamaların başlatılması yönünde anlaşmaya varacağız." dedi.

Morrow, söz konusu uygulamaların, barış sürecini engelleme girişimi veya kişisel çıkarlarını halkın menfaatlerine tercih edecek herkesi kapsayacağını bildirdi.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsünde bulunduğu" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. İç savaşta yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) de geçen Haziran'da, Güney Sudan'daki barışın yeniden canlandırılması ve kalıcı ateşkesin sağlanması için tüm tarafların katılacağı bir formun düzenlenmesi yönünde karar almıştı. Aralık'ta Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Güney Sudanlı tüm tarafların katılacağı barışı yeniden canlandırma görüşmelerinin başlaması bekleniyor.

Yorumlar