Gıda takviyelerini ilaç gibi gösteren yayınlara hapis cezası geliyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, gıda ürünlerini ilaç gibi takdim eden televizyon kanallarına hapis cezası geleceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Gıda takviyelerini ilaç gibi gösteren yayınlara hapis cezası geliyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, gıda ürünlerini ilaç gibi takdim eden televizyon kanallarına hapis cezası geleceğini açıkladı. Birçok kanalın bu ürünleri, tedavi amaçlı endikasyon gibi gösterdiğini aktaran Dursun, bu durumun çığırından çıktığını söyledi. İzmir Hilton Otel'de, “Seçim Dönemi ve Medya” seminerine katılan Prof. Dr. Dursun, Akdeniz ve Ege bölgelerinden katılan 336 medya mensubuyla bilgi alışverişinde bulundu.

Son dönemlerde yayımlanan gıda takviyesiyle ilgili ürün reklamlarında artış olduğunu belirten RTÜK Başkanı Dursun, "Gıda reklam ürünlerinin bir bakıma kontrolsüz, deyim yerindeyse çığırından çıkan bir biçimde yayınlandığını biliyoruz, tespit ediyoruz. Bunlara karşı birtakım mücadelelerimiz var. Belli yayın kuruluşları, bir bakıma akşama kadar gıda takviyesi ürünlerinin, bir tür ilaç reklamı yayını yapar gibi yayınlarını yapıyorlar." dedi. Dünyanın hiçbir yerinde, reçeteyle satılan bir ilacın reklamının yapılamayacağını, sadece reçetesiz satılanların reklamının mümkün olduğunu kaydetti. Reçeteli veya reçetesiz ürünlerin hepsinin de bir otoriteden onay olması gerektiğini, bunun Sağlık Bakanlığı olduğunu vurgulayan Davut Dursun, Türkiye'de ise bu ürünlerin, hekim izni olmadan, sanki iyi geliyormuş gibi gösterildiğini kaydetti. Bunu önlemek için harekete geçtiklerini belirterek, “Biz burada gizli reklamdan dolayı ihlâl olduğunu düşünüyoruz. İkincisi, bunların reklam kuşağında tanıtımı yapılıyor. Vatandaşı aldatıcı ve yanıltıcı reklam olması nedeniyle aldatıcı reklamdan dolayı ceza veriyoruz. 'Bunu şu kadar kullanırsanız, her türlü hastalığınız iyileşir.' diye anlatılıyor. Üçüncüsü de genel sağlığa zararlıdır diye müeyyide uyguluyoruz. Mahkemeler de bu müeyyideleri onaylıyor. Ondan dolayı siz değerli yayıncı arkadaşlardan, özellikle radyo ve televizyonlardan, bu tür yayınların sonu yoktur. Şimdi de buna ilişkin hapis cezaları geliyor. Tüketici Yasası'nda bir değişiklik yaptık. O yasa çerçevesinde müeyyideler ağırlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı, buna ilişkin aldatıcı sağlık yayınları sebebiyle hapis cezalarını öngörüyor. Bundan dolayı yayın kuruluşlarının başlarını ağrıtmamaları için lütfen gıda takviyesiyle ilgili ürünlerinde, sadece gıda takviyesi ürünleri dışında gizli veya aldatıcı reklamların yayınlanmamasını ve vazgeçilmesini istiyoruz.“ şeklinde konuştu.

'REKLAMLARDA PARTİ AYRIMI YAPILAMAZ'

Seçimlerde reklam alımında kanalların, parti ayırımı yapmadan tarafsız yayın yapması gerektiğini de hatırlatan RTÜK Başkanı Davut Dursun, “Siyasi partilerden reklam alırken, 'Ben A siyasi partinin reklamını alacağım, diğerlerini almayacağım' şeklinde bir tercih yapmak söz konusu olamaz. Dolayısıyla burada tarafsızlık ve gerçekçilik ilkesine uygun hareket etmek gerekiyor. Aynı reklam kuşağında seçime katılan birden çok parti veya adayın reklamını almak mümkün. Kanun koyucu, seçim sürecince size artı bir reklam süresi vermiyor.” dedi. Konuşmadan sonra panellere geçildi. CİHAN

Yorumlar