Fransızlar Ukrayna'nın imar rantına talip

Fransız şirketler savaşın bitmesinden sonra Ukrayna'nın yeniden inşasında yer almak için gerekli girişimlere şimdiden başladı. Ukraynalı yetkililer Paris'te 700 firbanın katıldığı bir toplantıda ağırlandı.

Google Haberlere Abone ol
Fransızlar Ukrayna'nın imar rantına talip

Fransa'nın başkenti Paris'te yaklaşık 700 Fransız şirketin katılım sağladığı "Ukrayna’nın Mukavemeti ve Yeniden İnşası" konferansı sonrası Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ile Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ortak basın açıklaması yaptı.

Şmıgal, ülkesinde yatırım ve kalkınma potansiyeli barındıran çok sayıda alan olduğunu söyledi. Paris'teki toplantılarda inşaat, altyapı, yol, gıda, dijital kalkınma ve enerji dahil çok sayıda konuyu ele aldıklarını belirten Şmıgal, hükümetinin ilgi çekici yatırımları öncelediğini belirtti.

Şmıgal, Ukrayna'nın inşasının Avrupa'nın inşası anlamına geldiğine işaret ederek ülkesinin Avrupa Birliğinin (AB) istikbaldeki bir üyesi olduğu yorumunu yaptı.

Rusya'daki Avrupa firmalarına "Avrupa topraklarında Ukraynalılara karşı soykırım ve savaş suçu işleyen bir rejimi finanse etmemek için" oradaki faaliyetlerini durdurmaları çağrısı yapan Şmıgal, firmaların ülkesine geliş amacının kar sağlamak olsa da Ukrayna'da yatırım yapmanın kendileri açısından da sosyal bir sorumluluk taşıdığını ifade etti.

UKRAYNA'DAKİ 6 BAKANLIĞIN BİLGİLERİ AB'YE AKTARILACAK

Fransız Ekonomi Bakanı Le Maire de Ukrayna'nın 24 Şubat’tan bu yana meşru olmayan bir saldırıya maruz kaldığını ifade ederek, Ukrayna halkının bu tarihten itibaren direnişe geçtiğine işaret etti.

Ukrayna'ya yönelik ekonomik ve finansal yardımın Fransa ve Avrupalılarca yapılmasının önemine değinen Le Maire, Fransız şirketlerin Ukrayna'nın yeniden inşasında büyük rol oynamasını istediğini dile getirdi.

Le Maire, Ukrayna'nın, kış dönemine yönelik altyapı dahil belirli ihtiyaçlarının teminine ilişkin Fransa ile ray ve köprü inşası ile tohum tedarikini kapsayan 3 anlaşma imzaladığını ifade etti.

Le Maire, ayrıca Kiev yönetimiyle dijital alanda yol haritası belirlediklerini, bu kapsamda Ukrayna'daki 6 bakanlığının bilgilerinin AB'ye aktarılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Fransız Bakan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Fransa'nın, Ukrayna'nın kritik altyapılarına destek için 100 milyon avroluk garanti taahhüt ettiğini aktardı.

Yorumlar