Fiskaya Kentsel Dönüşüm Projesi başladı

"Şu ana kadar 205 vatandaşımızla anlaştık. Helalleşerek, tokalaşarak anlaştık. Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmedi ve edilmeyecek"

Google Haberlere Abone ol
Fiskaya Kentsel Dönüşüm Projesi başladı

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri alanında bulunan Fiskaya semtinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkıma başlandı.

Vali Münir Karaloğlu, merkez Sur ilçesinde Fiskaya semtinde yıkımın başlaması nedeniyle düzenlenen programda, bugünün Diyarbakır için önemli olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın eskiyen yönlerinin yenilenmesi, kentsel dönüşümün başlaması konusunda uzun bir süredir çalışmaların olduğunu anımsatan Karaloğlu, kentsel dönüşüm çalışmasının uygulanacağı bölgenin 2017'de riskli bölge ilan edildiğini belirtti.

Projenin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütüldüğünü aktaran Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Büyükşehir Belediyesi olarak onlarla iş birliği yaptık. Onlar bize yetki devretti. Biz şimdi onların adına burada vatandaşlarımızla görüşmelerimizi yapıyoruz. Anlaştığımız vatandaşlardan konut isteyene konut, konutunun ve arsasının parasını isteyenlere de parasını vererek, vatandaşımızı bu bölgeden transfer ettikten sonra temizlik faaliyetleri içinde ihalemizi yaptık. Bölgeye makine sokmak çok mümkün değil. Hem arazi yapısı hem de evlerin birbirine çok yakın olması bakımından makine sokamıyoruz. Elle yıkım yaparak kentsel dönüşüm faaliyetlerine başlıyoruz."

Karaloğlu, Fiskaya bölgesinin kentin en değerli bölgelerinden biri olduğuna işaret ederek, "Hemen surların bitişiğinde, yanı başımızda Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri var. Burada yeşili Dicle ve Hevsel Bahçeleriyle buluşturacağız." dedi.

Kentsel dönüşümün yapılacağı bölgeyi herkesin nefes alabileceği alanlara dönüştürmek istediklerini belirten Karaloğlu, Dicle ve Ferit Köşk mahallelerindeki riskli alan ilan edilen bölgenin 5 etaba bölündüğünü, ilk etapta çalışma yürüttüklerini aktardı.

Karaloğlu, proje alanının yaklaşık 100 hektar olduğunu, büyük çoğunluğunun yeşil alan olacağını dile getirerek, alanın surların altındaki Millet Bahçesi'nin devamı olacağını söyledi.

- 205 KİŞİYLE ANLAŞMA SAĞLANDI

Çalışmayla kentin cazibesinin artacağını belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın bizden en çok talep ettiği konulardan biri yeşil alanın artırılması. Bu çalışmayla vatandaşımızın bu talebini de karşılayacağız. Çalışmaları vatandaşımızla beraber yürütüyoruz. Şu ana kadar 205 vatandaşımızla anlaştık. Helalleşerek, tokalaşarak anlaştık. Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmedi ve edilmeyecek. Bunu buradan ilin valisi olarak söylüyorum. Vatandaşları mağdur etmedik ve etmeyeceğiz. Birinci önceliğimiz vatandaşlar."

Diyarbakır'da çok ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmasının olduğunu, kentin problemlerini tek tek çözmeye devam edeceklerini ifade eden Karaloğlu, "Yeter ki Diyarbakırlılar bizimle beraber hayal etsin, çözüme ortak olsun. Görecekler ki kentin bugününün dünden iyi olduğu gibi yarını da bugünden iyi olacak. Bütün projelerimize sonsuz destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililere çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Proje kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yıkım başlatıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince Fiskaya'da Dicle ve Ferit Köşk mahallelerinin 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilmesinden ardından başlatılan çalışmalar sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, toplam 5 etapta gerçekleştirilecek proje kapsamında 1. etapta yer alan 93 dönümlük alanda bulunan 205 hak sahibi ile anlaşma sağladı. Hak sahiplerinden 84'ü ile TOKİ konut sözleşmesi, 121'i ile de konut ya da arsa bedeli karşılığında anlaşıldı. Hak sahiplerine ödemelerini nakit olarak yapan Büyükşehir Belediyesi, konut edinimi şartıyla anlaştığı 41 vatandaşa da anahtarını teslim etti.

Fiskaya'da kentsel dönüşüm tamamlandığında, Millet Bahçesinin devamı olarak düzenlenerek, hem Diyarbakırlılar kaliteli vakit geçirebilecekleri yeni bir yeşil alana kavuşacak hem de yeşil alan miktarı artacak.

Vali Karaloğlu daha sonra merkez Yenişehir ilçesinde Rızvanağa Caddesini Turgut Özal Bulvarına bağlayan hemzemin geçidin açılışını yaptı.

 

Yorumlar