Filistinli Hristiyanlar geleneklerini yaşatıyor

Filistinli Hristiyanlar, "Azize Barbara geleneğini" pişirdikleri tatlıyla yaşatıyor. Batı Şeria'nın Abud köyündeki Filistinliler, Hristiyan olduğu için maruz kaldığı yaptırımdan kaçarken köylerine sığınan Azize Barbara için yüz yıllardır aşure benzeri "Barbara" tatlısı yapıyor

Google Haberlere Abone ol
Filistinli Hristiyanlar geleneklerini yaşatıyor

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin Abud köyündeki Filistinliler, 3. yüzyılda Hristiyan olduğu için askerlerden kaçarken köylerine sığındığına inanılan "Azize Barbara yortusunda", pişirdikleri "Barbara tatlısı"yla geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyindeki tepelerde yer alan Abud köyünde, yaklaşık 2 bin 500 Filistinli yaşıyor. Yerel halka göre, nüfusun yarısı Hristiyan yarısı Müslüman. Doğu Kiliselerine bağlı Rum Ortodoks Hristiyanlar, her yıl 17 Aralık'ta, Azize Barbara yortusunu kutlarken, Abud köyündeki Hristiyanlar içinse bugünün ayrı bir önemi daha var.

Filistinliler, Hristiyanlığı seçtiği için babasının cezalandırdığı ve bu dinin "ilk şehitlerinden" kabul edilen Aziz Barbara'nın hikayesinin köylerinde geçtiğine inanıyor. Abud köyündeki Hristiyanlar, yüzyıllardır bu tarihi günde, buğdaydan yaptıkları, Türkiye'deki aşure benzeri, "Barbara" tatlısını dağıtarak, bu geleneği yaşatıyor.

- "AZİZE BARBARA'YI BUĞDAY BAŞAKLARI SAKLADI"

Abud köyündeki kilisenin papazı Emanuel Avad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3. yüzyılda yaşadığına inanılan "Azize Barbara'nın Hristiyanlığı kabul ettikten sonra zengin pagan olan babası tarafından bir kuleye kapatılarak cezalandırıldığını" aktardı.

Azize Barbara'nın buradan kaçtıktan sonra Abud köyü istikametine gittiğini paylaşan Avad, "mucizeye göre, buğday tarlasından geçtiği ve bu esnada buğday başaklarının uzayarak Azize Barbara'nın geçtiği yolu kapattığını" söyledi.

Avad, Azize Barbara'nın Abud köyünde sığındığı mağarada daha sonra babası tarafından 17 Aralık'ta öldürüldüğüne inanıldığını kaydetti.

Mağaranın köyün karşısındaki tepede bulunduğunu belirten Avad, hikayesindeki "kutsallığı" nedeniyle, içeriğinde buğday bulunan söz konusu tatlının yüzyıllardır "Azize Barbara gününde" pişirildiğini hatırlattı.

-KÖYDEKİ KADINLAR İMECE USULÜYLE TATLIYI PİŞİRİYOR

Köyün etkinlik merkezindeki mutfakta toplanan kadınlar, dev kazanlarda buğday, rezene, su ve şeker karışımından Türkiye'deki aşure benzeri "Barbara" tatlısını pişiriyor. Hazırladıkları tatlının içine tarçın ve badem de katan Filistinliler, isteyenlerin tatlıya kurutulmuş meyve de eklediğini söyledi.

Köylülerden 52 yaşındaki Nehil Huri, anne ve babalarından miras, bu geleneği 44 yıldır yaşattığını, her yıl "Barbara tatlısı" pişirdiklerini söyledi. Geçmişte şimdiki gibi çok malzeme bulamadıklarını sadece buğday ve rezeneyle hazırladıklarını paylaşan Huri, son yıllarda herkesin damak zevkine ve bütçesine göre bu tatlıyı yapabildiğini anlattı.

Filistinli Huri, 16 Aralık'ta pişirilen tatlının, 17 Aralık'ta köydeki herkese dağıtıldığını sözlerine ekledi.

-Kilisedeki ayinin ardından Azize Barbara'nın mezarına yürüyüş

"Azize Barbara yortusunda" kilisede düzenlenen ayinin ardından izci bandosu, papazlar ve her yaştan köylü, dua ve ilahiler eşliğinde, Azize Barbara'nın sığındığına inanılan mağaraya gidiyor.

Hristiyan Filistinliler, anısına mum yakarak dua ettikleri Azize Barbara'nın mezarının da bu mağaranın yanında bulunduğunu kabul ediyor.

Yorumlar