Filistinli engelliler sorunlarını sahneye taşıdı

Gazze'deki engelliler, yaşadıkları sıkıntıları tiyatro sahnesine taşıdı

Google Haberlere Abone ol
Filistinli engelliler sorunlarını sahneye taşıdı

İsrail ablukası altındaki Gazze'deki engelliler, yaşadıkları sıkıntıları ve zorlu yaşam şartlarına dikkati çeken tiyatro oyunu sahneledi.

Özel ihtiyaç sahibi Filistinliler, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününde engellerini bir kenara iterek, abluka altındaki bölgede yaşadıkları sıkıntıları ve zor şartlar altında topluma nasıl entegre olduklarını tiyatro oyunuyla canlandırdı.

Gazze'deki engelli Filistinlilerin hayat hikayesi, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin, Buzur Kültür ve Sanat Tiyatrosu Derneği iş birliğiyle "Yaralara Şifa" programı çerçevesinde tiyatro sahnesine taşındı. Tiyatro eğitimi alan engelli 18 genç, "Selim es-Selim" ve "Uzuv" isimli oyunları sahneledi.

"Uzuv" oyununda, bir kadının protez takılması sürecinde yaşadığı sıkıntılar ve toplumun onu kabul edişini, "Selim es-Selim" oyununda ise Filistin toplumunda yaşamın her alanına katılabilen engelli insanlar konu ediliyor.

Engelli oyunculardan Fatıma el-Hululi (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer sağlıklı bireyler gibi hayatın her alanında var olabildiklerini gösteren bir tiyatro oyunu canlandırdıklarını söyledi.

Tiyatro oyununda yer almanın kendisini mutlu ettiğine ve motivasyonunu yükselttiğine değinen Hululi, "Kendimi psikolojik açıdan daha güçlü ve iyi hissettim. Bu sanatla engelli bireylerin sorunlarını farklı ve güzel bir şekilde ele alıyoruz. Her engelli, engellerini aşmalı, imkansız diye bir şey yok." dedi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Suheyr Zakkut da sanat terapisisin, çatışma veya diğer kazalar nedeniyle uzuvlarını kaybetmiş engelli kişilerin ruh sağlığını iyileştirmenin asil bir yolu olduğunu söyledi.

Engelli 18 gencin senaryoyu kendileri yazarak, yaşadıkları olayları dile getirdiklerini ifade eden Zakkut, sanat terapisinin, uzuvlarını kaybeden bireylerin hissettikleri zorlu duyguların üstesinden gelmelerine yardımcı olduğunu belirtti.

Filistin Merkez İstatistik Kurumunun 2019 verilerine göre, Filistin'de toplam nüfusun yüzde 2,1'ini oluşturan yaklaşık 93 bin engelli bulunuyor.

 

Yorumlar