Fedakâr anne oğluna böbreğini verdi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Tıp Fakültesi, başarılı ameliyata imza attı. Kronik böbrek hastası 28 yaşındaki Adem Uzunay'a organ veren 50 yaşındaki Fatma Uzunay, yeni bir hayata birlikte...

Google Haberlere Abone ol
Fedakâr anne oğluna böbreğini verdi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Tıp Fakültesi, başarılı ameliyata imza attı. Kronik böbrek hastası 28 yaşındaki Adem Uzunay'a organ veren 50 yaşındaki Fatma Uzunay, yeni bir hayata birlikte merhaba dedi.

Ameliyat hakkında bilgi veren nakilden sorumlu uzman Opr. Dr. Ahmet Er, esas amaçlarının kadavradan organ naklini arttırmak olduğunu söyledi: “Ülkemizde canlıdan canlıya organ bağışlanıyor ama öldüğünde organları kullanılabilecek kişilerin organları bağışlanmıyor, bağışlatamıyoruz. Dinimizce de bu uygundur ancak bunda tezat var. Avrupa’da ise bu durum tam tersidir, kadavradan bağışlar daha fazladır. Amaç canlıdan canlıya nakil yapmak olmamalı, organ nakliyle başka hayatlara can verebilecek organların toprakta çürümesini önlemek olmalıdır. Yaptığımız operasyonda, annenin ve oğlunun genel sağlık durumu gayet iyi. Taburcu etmeye hazırlanıyoruz.”

İKÇÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Rahmi Baykan ise bu yıl üçü canlı ve üçü kadavradan olmak üzere altı başarılı nakil yaptıklarını ifade etti. Baykan, “Bu işin doğrusu, kadavradan organ bağışıdır. Bugün itibariyle 21 bin 566 böbrek hastası nakil beklemektedir. Bu rakam, İzmir ve bölgemizde de oldukça fazla. 2007’de açılan ama bir süre ara veren merkez, 2012 yılından bu yana Opr. Dr. Ahmet Er ve ekip arkadaşlarımızla birlikte organ nakli bekleyen hastalara şifa dağıtıyor. Yeni kurulan bir merkez olarak burada yapılan toplam nakil 39’a ulaştı.” dedi.

Nakillerden sorumlu uzman yardımcısı olan İKÇÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Soypaçacı da İzmir’de böyle tam teşekküllü bir merkezin olmasının önemine değindi. Böbrek naklinin hem hastanın yaşam süresini hem de kalitesini arttıran bir işlem olduğunu kaydeden Soypaçacı, “Ayrıca ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Böylece diyalize giren bir hastanın yıllık maliyeti de yarı yarıya düşmüş oluyor. Bir diyaliz hastasının devlete bir yılda 25 bin dolar maliyeti olurken nakil olduktan sonra bu yarı yarıya düşmüş oluyor. Son yıllarda çok ciddi ölçüde böbrek hastalıklarında artış var, hastalarımızın birçoğu organ nakli bekliyor.” şeklinde konuştu.

Ameliyatın ardından Fatma Uzunay, oğlunu ziyaret etti. Çok mutlu olduğunu söyleyen Uzunay, onların bu mutluluğuna vesile olan başta ameliyat ekibi olmak üzere hemşirelere bütün sağlık personeline teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar