Fatih tablosuna 'sahtecilik' incelemesi

İBB tarafından milyonlarca lira ödenerek Londra'dan getirtilen Fatih tablosunun sahte olduğu iddiaları üzerine inceleme başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Fatih tablosuna 'sahtecilik' incelemesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Londra'daki bir müzayede salonunda yaklaşık 7 milyon lira para ödenerek Türkiye'ye getirtilen Fatih tablosunun sahte olduğu iddia ediliyor. İddialar üzerine yetkili makamlar inceleme başlatıldı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih tablosunun sahte olduğu iddialarıyla ilgili inceleme yapıldığını açıkladı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, görevde bulunduğu 18 aylık sürecin değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, İBB'nin satın alarak Türkiye'ye getirdiği Fatih Sultan Mehmet tablsouyla ilgili 'sahtelik' incelemesi başlatıldığını açıkladı.

İmamoğlu’nun açıklamasına göre, İBB’nin satın alarak İstanbul’a getirdiği Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosuyla ilgili sahtelik incelemesi başlatıldı.

İmamoğlu, ‘fıkra gibi’ diye değerlendirdiği incelemenin soruşturmaya dönüşmeden kapatılmasını temenni etti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Tablo satın alındığında Fatih'in karşısındaki kişinin kim olduğu tartışılmıştı. Bellini’nin imzası olmadığı için de orijinalliği sorgulanmıştı. Tabloya ilişkin net bir bilgi vermek adına tarihçilerle görüşmeniz oldu mu ya da bir girişimde bulunacak mısınız?" sorusunu şöyle cevaplamıştı:

"Hem ulusal hem uluslararası düzeyde tarihçilerle ilgili davetlerimiz olacak. Bu konuda makaleler, araştırmalar talep edeceğiz. Tarihçilerle konuştuk, farklı yorumlar da oldu. Büyük ağırlıkta Cem Sultan olduğuna dair tarifler var ama bu benim uzmanlık alanım değil. Ulusal ve uluslararası birçok tarihçi burada olacak ve bir nevi çalıştay gibi sürecin içerisinde çok kıymetli veriler bizimle buluşacak."

Eser, İBB tarafından 25 Haziran'da Londra’daki Christie's Müzayede Evi'nden komisyon dahil 935 bin 250 sterline satın alınmıştı.

 

 

Yorumlar