İBB'nin aldığı 6 milyonluk tablo tartışma yarattı

İBB'nin 6,5 milyon vererek aldığı tablo İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı arasında tartışma yarattı. Murat Bardakçı, İBB'nin aldığı tabloda Fatih'in karşısındaki kişinin Cem Sultan olmadığını söyledi.

İBB'nin aldığı 6 milyonluk tablo tartışma yarattı - Sayfa 1

İBB'nin Londra'daki müzayededen 6,5 milyon TL'ye satın aldığı Fatih Sultan Mehmet portresindeki gizemli figürün Cem Sultan olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın aksine, tarihçi Murat Bardakçı Fatih'in karşısındaki kişinin Cem Sultan olmadığını söyledi. Bardakçı, "Cem Sultan, Bellini’nin İstanbul’da bulunduğu günlerde payitahta gelmiş ve Bellini ile tesadüfen de karşılaşsa bile, bu şekilde, yani babası ile ve onunla aynı boyda beraberce resmedilmesine imkân yoktur!" ifadesini kullandı.

İBB'nin aldığı 6 milyonluk tablo tartışma yarattı - Sayfa 2

Fatih Sultan Mehmet'in üç orijinal portresinden biri olan, 15. yüzyılda İtalyan ressam Gentile Bellini'nin yaptığı tahmin edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 770 bin sterlin karşılığında satın aldığı yağlı boya tablodaki diğer kişinin kim olduğuna dair tartışmalar sürüyor.

İBB'nin aldığı 6 milyonluk tablo tartışma yarattı - Sayfa 3

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Fatih'in karşısındaki kişinin, oğlu Cem Sulta olduğunu belirtirken, Habertürk yazarı- tarihçi Murat Bardakçı Cem Sultan iddialarına karşı çıktı. Bardakçı'nın 'Fatih'in karşısındaki genç Cem Sultan değildir!' başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

İBB'nin aldığı 6 milyonluk tablo tartışma yarattı - Sayfa 4

"Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tabloyu satın aldıklarının haberini gerçi '…Fatih Sultan Mehmed Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen…' şeklinde temkinli bir dille verdi. Ama bu açıklamanın ardından iş döndü, dolaştı, bambaşka bir şekle büründü, satın alınan eserden 'İtalyan ressam Bellini’nın Fatih Sultan Mehmed ile oğlu Cem Sultan’ı bir arada gösteren tablosu' diye bahsedilir oldu ve hatalar böyle devam ettiği takdirde şehir efsanesi hâline gelip hafızalara bu şekilde yerleşecek ve işin esasını anlatabilmek artık mümkün olmayacak!"