Evde ekmek nasıl yapılır? Evde ekmek yapımı tarifi, malzemeleri nelerdir?

Evde ekmek nasıl yapılır, tarifleri. Evde kal kampanyasının karşılık bulduğu bu günlerde evde ekmek nasıl yapılır, tarifi gibi konular çok rağbet görmeye başladı. İnsanlar dışardan ekmek almaktansa evde yapmayı tercih ediyorlar. Peki evde ekmek nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, tarifi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Evde ekmek nasıl yapılır? Evde ekmek yapımı tarifi

Evde ekmek nasıl yapılır, evde ekmek için gerekli olan malzemeler nelerdir? Sofralarımızın baş tacı ekmek. Onsuz sofraya oturmak pek mümkün değildir. Son günlerde dışarıdan ekmek almak risk taşıdığından, evde ekmek yapma fikri ev hanımlarımıza daha cazip gelmeye başladı. Evde daha sağlıklı bir şekilde ekmek yapmak mümkün. Dışarıya çıkmanın da risk taşıdığı korona virüs günlerinde en çok merak edilenlerin başında; Evde ekmek nasıl yapılır, evde ekmek tarifleri geliyor. Bizde sizler için birbirinden lezzetli ekmekler yapabileceğiniz, ekmek tariflerini derledik. 

İÇİNDEKİLER

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Evde Ekmek Tarifleri

Sade Ekmek Tarifi

Üzümlü Ekmek Tarifi

Trabzon Ekmeği Tarifi

 

EVDE EKMEK NASIL YAPILIR?

Evde ekmek tarifleri, yapılışı ve malzemeleri merak konusu oldu. Peki evde ekmek nasıl yapılır? En sağlıklı şekilde eve yapabileceğimiz ekmek için, her evde kolaylıkla bulunabilecek un, su, tuz, maya yeterli. Tabi malzemeleri çeşitlendirerek farklı ekmek çeşitleri de yapmak mümkün. Bizde sizler için birbirinden çeşitli ve lezzetli ekmek tariflerini derledik.

EVDE EKMEK TARİFLERİ

Sade Ekmek Tarifi

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • Yaklaşık 2 su bardağı kadar ılık su
  • 1 paket instant kuru maya
  • 1 Yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

 

Yapılışı

Öncelikle geniş bir kabın içine 5 su bardağı un konulur. Unun üzerine uru malzemeler; kuru maya, tuz, şeker ilave edilerek karıştırılır. Ardından Unun ortasında bir havuz açılır ve ılık su kontrollü bir şekilde ilave edilir. Suyu ilave ederken diğer elimizle yavaş yavaş hamur karıştırılmaya başlanır.

Evde ekmek nasıl yapılır? Evde ekmek yapımı tarifi, malzemeleri nelerdir?
Evde ekmek yapımı

 

Buradaki önemli püf noktalarından biri hamuru yoğurmaya devam ederken suyu kontrollü bir şekilde eklemektir. Ayrıca ekmek hamurunu uzunca bir süre yoğurmak ekmeğinizi daha güzel ve yumuşak yapacaktır.  Hamurun kıvamı hafif ele yapışacak kıvamda olmalıdır. Fazla un eklememek gerekir.

Daha sonra hazırladığımız hamurun üzeri temiz nemli bir bez ile örtülür. Yaklaşık bir saat kadar maya alması için beklenir. Hamurumuz mayalanma süreci tamamlandıktan sonra hamur ekmeği pişireceğimiz kaba sıyırılır.

Bu aşamada ekmeğinizi düz tepsi ekmeği mi yoksa şekilli ekmek mi yapacaksınız ona göre ekmeğe ya şekil verilir yada tepsiye direk düz bir şekilde yayılır. Ardından tepsi mayası alması için beklenir (yaklaşık 20 dk.) İsteğe göre en son fırına vermeden önce üzerine un serpilebilir.

Bu süre beklenirken fırın ısıtılır. Ardından tepsi mayasını alan ekmeğimiz önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra üzerine el yardımı ile su serpilir ve üzeri temiz bir bez ile örtülür.

Evde Ekmek Nasıl Yapılır

Afiyet olsun.

Üzümlü Ekmek Tarifi

Malzemeler

  •  3 su bardağı un
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 Yemek kaşığı doğal tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm

 

Yapılışı

Ekmek hamuru sade ekmek tarifinde olduğu gibi (ilave olarak tereyağ eklenerek) hazırlanır. Hamur kıvam aldıktan sonra en son olarak içine kuru üzüm ilave edilir. Daha sonra yuvarlak şekiller verilere tepsi mayası alması beklenir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra üzerine tereyağ sürülür.

Afiyet Olsun.

Trabzon Ekmeği Tarifi

Malzemeler

  • 8 dolu bardak un
  • 1 kaşık tuz
  • 1 paket instant maya
  • 1 kaşık toz şeker
  • 3,5 dolu bardak ılık su

 

Yapılışı

Eynen yukarıda verilen tarifler şeklinde verilen malzemeler hazırlanır ve resimdeki gibi şekil verilerek, tepside mayalandırılırak fırına verilir.

Trabzon ekmeği tarifi

 

Yorumlar