Eski Sovyet ülkelerinin liderleri Erivan'da buluştu

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderleri, Ermenistan'da toplandı

Google Haberlere Abone ol
Eski Sovyet ülkelerinin liderleri Erivan'da

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) Kolektif Güvenlik Konseyi Toplantısı, üye ülke liderlerinin katılımıyla Ermenistan’da başladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın ev sahipliğinde başkent Erivan’daki liderler zirvesine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas katıldı.

Azerbaycan’ın, KGAÖ Üyesi Ermenistan’a son 2 yılda saldırılar düzenlediğini ileri süren Paşinyan, “Bugüne kadar örgütün Azerbaycan’ın saldırganlığına tepkisi hakkında bir karara varması mümkün olmadı. Bu gerçekler, hem Ermenistan içinde hem de dışında KGAÖ’nün imajına zarar veriyor. Bunu, örgütün Ermenistan başkanlığındaki başarısızlığı olarak görüyorum.” ifadesini kullandı.

Paşinyan, Kazakistan'da ocak ayındaki olaylara KGAÖ'nün müdahalesini hatırlatarak, “Başarılı eylemlerimizi de not etmeliyim. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in bu yılın ocak ayında ülkede asayişin yeniden sağlanmasına destek talebiyle yaptığı çağrıya verdiğimiz tepkiyi kastediyorum. Bu durumda sorunu bir gecede çözdük. Bu da Kazakistan'ın iç kaosu önlemesini sağladı.” diye konuştu.

Bugünkü toplantının gündeminin dolu olduğuna dikkat çeken Paşinyan, tarafların yaklaşımlarını koordine edebileceklerini ve güncel konularda iyi koordine edilmiş ortak etkileşim kurabileceklerini umduğunu söyledi.

Paşinyan, bu yıl Kolektif Güvenlik Anlaşması'nın imzalanmasının 30. yılı ve KGAÖ'nün kuruluşunun 20. yılı olmasına rağmen örgütün ruh halinin hiçbir şekilde bayram havasında olmadığını kaydetti.

Yorumlar