Erşat Salihi'nin Ankara ziyareti

- Salihi, CHP'yi ziyaret ederek, Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz ile görüştü - Yılmaz: "Biz tek taraflı Kerkük'ün statüsünün belirlenmesine kesinlikle karşıyız. Asılan bayraklar ve alınan kararlar tek taraflıdır ve gayrimeşrudur. Kabul etmiyoruz" - Salihi: "Kerkük Vilayet Meclisi yetkisi olmayan bir meclistir. Öyle tehlikeli kararlar alma yetkisi yoktur"

Google Haberlere Abone ol
Erşat Salihi'nin Ankara ziyareti

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Biz tek taraflı Kerkük'ün statüsünün belirlenmesine kesinlikle karşıyız. Asılan bayraklar ve alınan kararlar tek taraflıdır ve gayrimeşrudur. Kabul etmiyoruz." dedi.

Yılmaz, CHP'yi ziyaret eden Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ile görüştü.

Görüşme sonrası açıklamada bulunan Yılmaz, Salihi'nin Kerkük'te olan gelişmelerle ilgili bilgi verdiğini aktardı.

Kerkük'ün Türkiye için önemli bir konu olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Oradaki barışın, istikrarın, birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi hem Türkiye'deki insanlar için hem bölge insanları için önemli bir konu." diye konuştu.

Yılmaz, şunları söyledi:

"Biz tek taraflı Kerkük'ün statüsünün belirlenmesine kesinlikle karşıyız. Asılan bayraklar ve alınan kararlar tek taraflıdır ve gayrimeşrudur. Kabul etmiyoruz. Tansiyonu artırıcı her adımı da kınıyoruz. Umuyoruz sükunet hakim olur. Irak'ın içinden geçtiği bu hassas dönemde fırsatçılık peşinde koşanlar, esasen rasyonel bir çizgide bulunmazlarsa Irak'ın geleceğine de büyük zarar vereceklerini anlamış olurlar."

- "Barışçı yolların hepsini deniyoruz"

Salihi de Yılmaz'ın Musul Başkonsolosluğu yaptığı dönemde Türkmenlerin sorunlarıyla yakından ilgilenen biri olduğunu belirterek, teşekkürlerini sundu.

Türkmen coğrafyasının, ister Suriye'de olsun ister Irak'ta olsun ciddi bir aşamadan geçtiğine vurgu yapan Salihi, "Biz Kürt partileri ile kardeşçesine, barış yollarının hepsini deniyoruz, denemeye devam etmekteyiz. Umarız ki hukuk harici gayriresmi adımlar atılmasın." dedi.

Kerkük Vilayet Meclisi'nin aldığı karara değinen Salihi, şunları kaydetti:

"Kerkük Vilayet Meclisi, yetkisi olmayan bir meclistir. Öyle tehlikeli kararlar alma yetkisi yoktur. Orada Kürt bayrağının dalgalanması, ayrıca Kerkük'ün geleceğini belirlemesi, referanduma gitmesi, Kerkük Vilayet Meclisi'nin yetkisinde değil. Irak parlamentosu da o kararın yanlış olduğunu beyan etmiştir. O beyana rağmen vilayet meclisi sadece Kürtlerin üyelerinin kararı ile onu reddetmiştir. Türkmenler, Araplar ise vilayet meclisinin kararını boykot edip, kararın yasal olmadığını tespit etmiştir. Biliyorsunuz biz o bölgede, Kerkük'te olsun Telafer'de olsun Tuzhurmatu'da olsun nerede bir Türkmen varsa, o coğrafyanın sahipleriyiz. Kardeşçe, barış içinde yaşamayı kabul ederiz ancak kimsenin kendi politikasını zorlamasını asla kabul etmeyiz."

Türkiye'nin güçlü desteğini yanlarında gördüklerini aktaran Salihi, "Biz biriz, bütünüz, birbirimizle ancak güçlüyüz." değerlendirmesini yaptı.

Vilayet meclisinin kararına Bağdat'ın yanı sıra bölgedeki komşu ülkelerin de karşı çıktığını belirten Salihi, Arap ligi ülkelerinden açıklama gelmemesini ise eleştirdi.

Arap ülkelerinden ellerini taşın altına koymalarını isteyen Erşat Salihi, "Kerkük bir Irak şehridir. Suriye parçalanırsa, Irak parçalanır. Irak parçalanırsa komşu ülkeler etkilenir. Ne Suudi Arabistan ne Ürdün Krallığı, ne Arap Emirlikleri bundan kurtulabilirler. Kerkük Ortadoğu'nun nabzıdır, bu nabzın korunması lazım." diye konuştu.

Salihi, bütün barışçı yolları denemeye hazır olduklarını belirterek yanlarında olan herkese şükranlarını sunduklarını söyledi.

Bir soru üzerine Türkiye'de çok verimli görüşmeler yaptıklarını aktaran Salihi, "Türkiye'nin bütün desteği, muhalefet olsun, iktidar olsun herkes yanımızda. Bunu herkesin iyi takdir etmesi lazım." şeklinde konuştu.

Başka bir soruyu da yanıtlayan Salihi, Kürt partileriyle görüşmelerinin sürdüğünü, emrivaki ile sorunların çözülemeyeceğini aktardı.

Irak Türkmenlerinin sahipsiz olmadığı vurgusunu yapan Erşat Salihi, başkalarının kendi problemlerini Türkmenlerin sahasında çözmemesi gerektiğini kaydetti.







Yorumlar