Ermenistan'dan Türkiye'ye sürpriz çağrı

Ermenistan, Dağlık Karabağ işgalinin de sona ermesiyle birlikte artık Türkiye ile aralarında bir sorun kalmadığını belirterek sınır kapılarının açılması çağrısında bulundu. İki ülke arasında bir demiryolu ve bir de karayolu sınır kapısı vardı. İkisi de Karabağ işgaliyle birlikte kapanmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Ermenistan'dan Türkiye'ye sürpriz çağrı

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan, Dağlık Karabağ'da durumun değiştiğini, bu yüzden Türkiye'nin Ermenistan sınırını kapalı tutması için bir neden kalmadığını söyleyerek, Ankara'ya mesaj gönderdi. Bakan Ayvazyan ayrıca, Kars'taki Azerbaycan-Türkiye ortak tatbikatının endişe verici olduğunu kaydetti.

Dağlık Karabağ'da 44 gün süren savaş sonunda havlu atan ve işgal ettiği toprakları Azerbaycan'a teslim eden Ermenistan'dan yeni bir açıklama geldi.

Ermenistan Meclisi'nde milletvekillerine seslenen Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan, Dağlık Karabağ'da statükonun güç kullanımıyla değişmesinden sonra, Türkiye'nin Ermenistan sınırını kapalı tutması için hiçbir neden kalmadığını söyleyerek, Ankara'ya mesaj gönderdi.

"Dağlık Karabağ'da güç kullanımıyla beraber statüko değişti. Türkiye'nin Ermenistan yönündeki sınırı kapalı tutmak için hiçbir neden kalmadı. Diplomasimiz Ermenistan'da güvenli bir ortam oluşturmak için çaba sarf ediyor."

Bakan Ayvazyan ayrıca, Kars'taki Azerbaycan-Türkiye ortak tatbikatının endişe verici olduğunu kaydetti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan'ın parlamentoda yaptığı konuşmadan bir kare

DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI'NDA 44 GÜNDE NELER YAŞANDI?

27 Eylül 2020'de başlayan çatışmalar tam 44 gün sürdü ve 10 Kasım 2020'de Moskova'da imzalanan ateşkesle sonlandırıldı. Çatışmalara Azerbaycan'ın satın alarak kullandığı Türk SİHA'ları damga vururken, toplam 2 bin 783 Azeri asker şehit düştü.

Ermenistan'ın siyasi makamları Dağlık Karabağ Savaşı'nda 2 bin 500 civarında askerin öldüğünü açıklasa da gerçek kaybın bu rakamın çok üzerinde olduğu Ermenistan kamuoyunda da dile geriliyor. Zira Erivan yönetimi, asker açığını kapatmak için eli silah tutan herkesi cepheye gönderdi. Bakü tarafından yayınlanan SİHA görüntüleri bile bu kaybın açıklanandan çok daha fazla olduğunu gösteriyor.

Savaşın sona ermesi sonrası ise, ülkede siyasi kriz patlak verdi. Batı yanlısı olmakla suçlanan Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifası istendi, ancak o görevinin başından ayrılmayacağını açıkladı. Paşinyan'ın bu kararının ardından ülkede sokak eylemleri başladı ve başbakan gittiği her yerde ciddi protestolarla karşılaştı.

TÜRKİYE - ERMENİSTAN SINIR KAPILARI 1993 YILINDA KARABAĞ İŞGALİYLE KAPATILMIŞTI

Ermenistan-Türkiye sınırı 328 km kilometre ile Türkiye'nin en uzun dördüncü sınırı olup, Kars Antlaşması ile günümüze kadar gelmiş kara sınırı Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan'ın Karabağ'ı işgali ile şekillenmiştir. İki ülkenin kara sınırları Arpaçay ve Araş vadisini izleyerek Nahçıvan-Türkiye sınırında son bulur. Aras Nehri ve Arpaçay ırmağı iki ülke sınırlarını izleyen ve Türkiye'nin Nahçıvan sınırıyla biter.

Alican Sınır Kapısı karayolu ile ulaşımın mümkün olduğu iki ülke arasında bulunan tek sınır kapısı olup, Türkiye; Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi ve Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan ile olan ticari ve diplomatik ilişkilerini kesmiş ve kara sınırlarını 1993 yılından bu yana tek taraflı kapatmıştır. Türkiye sınır kapısının açılması ve ikili ilişkilerin başlatılması için Ermenistan'dan soykırım ısrarından ve bu amaçla yürüttüğü kampanyalardan vazgeçmesini, işgal altındaki Karabağ topraklarından çekilmesini ve ortak sınırın çizildiği Kars Antlaşması ile Gümrü Anlaşması'nı tanımasını istemiştir.

Türkiye'den karayolu ile Ermenistan'a geçişin olduğu tek ana yol Türkiye sınırları içerisinde Alican Sınır Kapısı ile son bulan ve Ermenistan devlet sınırları içerisinde başlayan M7'dir. Yine aynı sınır kapısından geçen 1953 yılından 1993 yılına kadar Akyaka Sınır Kapısı ile aktif olarak Demiryolu ile ulaşım mümkündü.

Yorumlar