Erdoğan: Stokçulara fırsat vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Stokçulara gereken cevabı gerek İçişleri Bakanlığımız gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığımız verecek. Buralara baskınlar yapmak suretiyle ‘Sen stokçuluk mu yapıyorsun, gel bakalım bunun bedelini öde.’ Bunlara bunun fırsatını vermeyeceğiz" dedi. Türkiye ekonomisine alçak bir saldırıya maruz kaldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temmuz ayı boyunca aynı seviyelerde seyreden dövizin ağustosta bir anda 7 lira seviyesine kadar yükselmesi başlı başına bir ekonomik suikast girişiminin delilidir" şeklinde konuştu. 

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Stokçulara fırsat vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İl Cumhurbaşkanıları Toplantısı’nda konuştu. Konuşmasında son dönemde kurda yaşanan dalgalanmaya değinen Erdoğan, seçim öncesi bir parça yükselen döviz kurunun, makul bir seviyeye düşmesini veya en azından yatay seyre geçmesini beklerken tam tersi durumla karşılaştıklarına işaret ederek, Amerikan yönetiminin Türkiye ile ilgili ardı ardına açıkladığı olumsuz kararlar bahane edilerek Türk ekonomisini hedef alan alçak bir saldırıyla karşı karşıya kalındığını; döviz kurunun, gece yarısı operasyonlarıyla, ne ekonomik gerekçelerle ne de mantıklı bir başka sebeple izah edilecek şekilde yükseltildiğini bildirdi. "Açık konuşmak gerekirse yıl başında 3.8 olan, mart başında yine bu durumu koruyan, nisan başında yaklaşık 4, mayıs başında 4.12 olan, haziranda seçimlerin ertesi günü 4.6’yı bulan döviz kurunun yükselişini buraya kadar anlayabilirdik" ifadelerini kullandı. 

MESELE TAMAMEN SİYASİ

Ancak daha sonraki gelişmeleri aynı hüsnüniyetle değerlendiremediklerini vurgulayan Erdoğan "Temmuz ayı boyunca da aynı seviyelerde seyreden dövizin ağustosta bir anda 7 lira seviyesine kadar yükselmesi başlı başına bir ekonomik suikast girişiminin delilidir. Öyle ya ağustos ayında bu ülkede ne siyasi istikrarsızlık yaşandı, ne harp oldu, ne afete maruz kalındı, ne başka herhangi bir fevkaladelik görüldü" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: 

SAYGISIZ TALEPLERDE BULUNDU

Amerikan yönetiminin ülkemizin egemenlik haklarına açıkça saygısızlık olan taleplerine cevap vermedik diye böyle bir sonucun ortaya çıkması, meselenin tamamen siyasi olduğuna işaret ediyor. Türkiye’nin yaşadığı bu hadise dünyada artık hiçbir ülkenin siyasi ve ekonomik güvenliğinin kalmadığının ifadesidir."

Vatandaşa euro tahvili daveti

Tüm bakanlıkların ellerindeki yatırım stoklarını gözden geçireceğini, öncelik sıralaması yaparak çalışmalarını yürüteceğini bildiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Hazinemiz kamuya ilave gelir sağlayacak altın ve euro tahvilleriyle kira sertifikaları gibi yeni araçlarını devreye soktu. Tüm vatandaşlarımızı özellikle Avrupa’da ve diğer ülkelerde yaşayan kardeşlerimizi bu imkanları değerlendirmeye davet ediyorum. Ülkemizin bu süreci süratle geride bırakması için özel sektörümüzün ve milletimizin desteğine ihtiyacımız var."

Stokçular bedelini ödeyecek

"Birileri fırsattan istifadeyle milletimizin kafasını bulandırmak, moralini bozmak için bir sürü yalan yanlış haberleri ortalığa yayıyor" diyen Erdoğan, stokçuların ortaya çıktığına dikkati çekti. Erdoğan, "Bu stokçulara gereken cevabı gerek İçişleri Bakanlığımız gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığımız verecek. Buralara baskınlar yapmak suretiyle ‘Sen stokçuluk mu yapıyorsun, gel bakalım bunun bedelini öde.’ Bunlara bunun fırsatını vermeyeceğiz" diye konuştu.

Şu an sabır safhamdır

Merkez Bankası’nın önceki gün  yüksek oranda faiz artırımına gittiğini hatırlatan Erdoğan, "Diyor ya ‘Bağımsızlık’, hadi buyur bağımsızlık. Şimdi bakalım bağımsızlığın neticesini göreceğiz. Şu an şahsen benim sabır safhamdır ve bu sabır bir yere kadar. Çünkü biz sömürü manivelalarına eyvallah edemeyiz " ifadesini kullandı.

Bunların hepsi geçecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz döviz möviz, dolar molar bunların hepsini aşacağız. Çok fazla yok, Allah’ın izniyle 2019 bu noktada başka olacak" açıklamasında bulundu.

Fırsatçılık yapan unutulmayacak

Bu dönemlerin; fırsatçılık, stokçuluk yapıp ülkesine ve milletine ihanet edenler yanında, imkanları zorlayıp üretime, yatırıma ve istihdama devam edenleri de tespit ettikleri dönemler olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu dönemler ülke ve milletin çıkarlarını şahsi siyasi ve ekonomik çıkarlarının üzerinde tutanların, diğerlerinden ayrıştığı günlerdir. Türkiye bu dalgalanmaları aşacaktır. Fırsatçılık yapanları da fedakarlık yapanları da unutmayacaktır" diye konuştu.

Lütfen paramıza güvenin 

"İhracat ve ithalatla işi olmayan hiç kimsenin dövizle işi olmamalıdır. Vatandaşlarıma sesleniyorum, paramıza, paranıza güvenin" çağrısında bulunan Erdoğan, "Tüm tasarrufların Türk Lirası’na yönlendirilmesi gerekli. ‘Yastıkaltı’ diye tabir edilen sistem dışı tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını bekliyoruz" dedi.
 

Yorumlar