Erdoğan, Libya Başbakanı Zidan ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Başbakanı Ali Zidan, yapılan ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, Libya Başbakanı Zidan ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Başbakanı Ali Zidan, yapılan ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, Libya ile olan ticaret hacminin 3,5 milyar dolar olduğunu, bu rakamı yapılan anlaşmalardan sonra 4 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, 31 müteahhitin Libya’da çalışmalara başladığını, bu sayının da giderek artacağını belirtti.

Erdoğan, bugünkü programı kapsamında Libya Başbakanı Ali Zidan ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde görüştü. Görüşmeye her iki ülkeden bakanlar da katıldı. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Zidan ortak basın açıklaması yaptı. Ülkeler arasında gümrük konularında iş birliği ve yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Görüşmede, Libya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gözden geçirildiğini anlatan Erdoğan, “Gerek gümrük konusunda gerekse yüksek düzeyli stratejik iş birliği konusunda ilk adımı attık. Dışişleri bakanlarının ikili çalışmaları sonucu süreç çok daha farklı işleyecek. Bir yıl Türkiye’de, bir yıl Libya’da olmak üzere bu konsey bir araya gelecek.” dedi.

İki ülkenin ilişkilerinde bugün gelinen noktanın çok iyi olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bir takım sıkıntılar yaşandı ancak şu anda 31 müteahhit çalışmalara başladı. Libya’nın birliğine kastedenler var. Bizim ülkemizin birliğini de hazmedemeyenler var. Birliğimiz de beraberliğimiz de sürecek. Biz Libya’nın birliğini ve beraberliğini istiyoruz. Libya aslında varlık içinde yokluk çekiyor.” ifadelerini kullandı.

Libya ile ticari hacmin 3,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, bu yıl içinde bu rakamın 4 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. Erdoğan, arzunun bu rakamın daha da artması yönünde olduğunu vurgulayarak, “15-16 Şubat gibi yapılacak ticaret anlaşması ile bu süreç hızlı bir şekilde devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Görüşmede, kültürel alanda ne yapılacağını da ele aldıklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunus Emre Kültür Merkezi’nin tesisini görüştük. Çok daha büyük konsolosluk ve büyükelçilik binalarının yapımı konusunu da görüştük. Askeri alanda ilişkilerimiz var. Savunma sanayinde Türkiye’nin Libya’ya vereceği çok şey var.”

ZİDAN: KARDEŞLİK İLİŞKİLERİNİN DAHA DA GÜÇLENMESİ LAZIM

Türkiye ve Libya arasında kardeşlik ilişkilerinin daha da güçlenmesi gerektiğini kaydeden Libya Başbakanı Ali Zidan da “Bu bağlamda ziyaretimizde birçok konuyu ele aldık. İki ülkenin ticari anlamda daha somut daha büyük işleri yapması için görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye, turizm ve sağlık anlamında da önemli bir ülke. Türkiye ve Libya arasında vize uygulaması yok. Petrol konusunda da işbirliğinin daha fazla olmasından yanayız. Türk şirketleri gelerek Libya'da petrol arama faaliyeti yapabilirler. 31 Türk şirketinin dışındaki şirketlerin de gelmesi lazım. Banka işleriyle ilgili olarak mevcut birtakım sıkıntıların da kaldırılması için görüşmelerde bulunduk. İki ülke merkez bankaları arasında işbirliğine gidilmesini ele aldık.” şeklinde konuştu.

20 bin askeri forma, helikopter ve deniz savunmasıyla ilgili konuların da ele alındığını belirten Zidan, her iki ülkenin siyasi ortak taleplerinin olduğunu vurguladı. İslam dünyasının şiddetten kaynaklanan bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Zidan, şunları söyledi: “Mısır konusunu ele aldık. Biz Mısır'a komşu bir ülkeyiz. Hiçbir komşu ülkenin iç işlerine karışmadığımızı ifade ettik. Sayın Başbakan’ın Libya’ya gelmesi bizim için çok önemli. Türk ekonomi bakanı yakın zamanda Libya'yı ziyaret edeceğini söyledi. Güvenlik ve askeri alandaki ilişkilerin güçlendirilmesi de önem arz ediyor.”


CİHAN

Yorumlar