Engelli araç fiyatları 2022, ÖTV'siz araba alma şartları nedir, ÖTV muafiyetli engelli arabası nasıl alınır?

Engelli araç fiyatları 2022, ÖTVsiz araba alma şartları nedir, engelli arabası nasıl alınır, engelli raporuyla araba almak, ÖTV ve MTV muafiyetinden faydalanmak için neler yapmak gerekiyor, piyasada şu anda engelli arabası fiyatları ne kadar, hangi markalar engelli arabası satıyor?

Google Haberlere Abone ol
Engelli araç fiyatları 2022, ÖTV muafiyetli fiyat?

Engelli araç fiyatları 2022, ÖTVsiz araba alma şartları nedir, engelli arabası nasıl alınır, sıfır araba almak veya engelli raporuyla araba almak, ÖTV ve MTV muafiyetinden faydalanmak için neler yapmak gerekiyor, piyasada şu anda engelli arabası fiyatları ne kadar, hangi markalar engelli arabası satıyor? Engelli araç fiyatları 2022, ÖTVsiz araba alma şartları nedir, engelli arabası nasıl alınır?

Yüzde 90 ve üzerinde engeli olan herkes yaşlı, genç, kadın, erkek, çocuk fark etmeksizin ÖTV'siz ve MTV'siz olarak araç satın alabiliyor. Ancak burada da bir sınır belirleniyor. 2021 yılında 330 bin 800 lira olan fiyat sınırı 2022 yılı ile birlikte 450 bin 500 liraya yükseldi. Başka bir deyişle otomobil bayilerinde sıfırı 450 bin 500 lira ve altında olan otomobiller ÖTV'siz engelli aracı olarak satın alınabilecek.

1 - ENGELLİ ARABASI KİMLER ALABİLİR, ÖTV MUAFİYETİ ŞARTLARI NEDİR?

Engellilik oranı yüzde 90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER) ‘Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)’ ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilir.

Engelli araç fiyatları 2022, ÖTV'siz araba alma şartları nedir, ÖTV muafiyetli engelli arabası nasıl alınır?
Engelli araç fiyatları

 

2-ENGELLİLİK ORANI YÜZDE 90’IN ALTINDAYSA OLUR MU?

Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan engellilerden engelli sağlık kurulu raporunda ‘Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir’ değerlendirmesi bulunanlardan, alınacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan engelliler de ÖTV muafiyetinden yararlanabilir.

3 - YÜZDE 90 ENGELLİ RAPORU KİMLERE VERİLİR?

Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Rapor, bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.

4 - ENGELLİ ARABASI İÇİN EHLİYET GEREKİYOR MU?

Engelli arabası alacak kişinin sürücü belgesine sahip olması gerekmiyor. Çünkü aracı başkasına kullandırabiliyor.

Engelli araç fiyatları 2022, ÖTV'siz araba alma şartları nedir, ÖTV muafiyetli engelli arabası nasıl alınır?
Engelli araç fiyatları 2022, ÖTV'siz araba alma şartları nedir, ÖTV muafiyetli engelli arabası nasıl alınır?

 

5 - ENGELLİ ADINA ALINAN ARAÇLAR KİMLER TARAFINDAN KULLANILABİLİR?

Araç sahibi olan engellinin aparatlı işlemlerde birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, yüzde 90 ve üzeri için engelli kişinin (birinci, ikinci ve üçüncü derece, sözleşmeli sürücü) yakınları kullanabilir.

6 - ÖZEL TERTİBATLI ARAÇLARI KİMLER KULLANABİLİR?

Engellilik derecesi yüzde 90’ın altında olan engellilerle araç sahibinin eşi, 3’üncü dereceye kadar akrabaları veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü de kullanabilir. Ama bu kişilerin aracı kullanabilmesi için aracın engelli veya bu kişiler tarafından iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurumlarca belgelendirilmesi şart.

7 - ALINACAK ARAÇTA FİYAT SINIRI VAR MI?

Motor silindir hacmine bakılmaksızın engelli araçları istisna kapsamında değerlendirilir. 2022 yılında engelliler için ÖTV muafiyeti, anahtar teslim satış fiyatı (her türlü vergiler dahil) 450 bin 500 TL’yi aşmayan araçlar için uygulanır.

8 - ENGELLİLER MTV’DEN DE MUAF MI?

Evet. Engelli hakkıyla araç alanlara Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) istisnası uygulanır.

9 - ENGELLİLER ARACI KAÇ YILDA BİR DEĞİŞTİREBİLİR?

Yeni bir sıfır araç almak için 5 yıl geçmesi gerekir. Ayrıca bu araç, 5 yıl sonra başkasına satıldığı zaman da ÖTV zorunluluğu oluşmaz.

10 - ENGELLİYE AİT OTOPARKI KULLANMAK İÇİN NE YAPMALI?

Bu alanları ‘park kartı’ olanlar kullanabilir. Bunun için il veya ilçelerdeki trafik denetleme amirlikleri veya bürolarına başvuru yapılmalı. Otopark yönetmeliğinde, her 20 park yerinden birinin engelli işaretiyle engelliler için ayrılması zorunlu.

11-ENGELLİ ARACINI KULLANMAK İÇİN HANGİ EHLİYET GEREKİR?

2016’dan itibaren ‘H sınıfı’ engelli sürücü uygulaması kaldırıldı ve engelli sürücülere de B sınıfı engelli ehliyetleri düzenlenmeye başlandı. Bunun için 19 yaşından gün almak yeterli.

12- ENGELLİNİN VEFATI DURUMUNDA TAŞIT YAKINLARINA KALIRSA ÖTV ALINIR MI?

ÖTV Kanunu’na göre; mirasçılara kalan araçta ÖTV uygulanmaz.

13-ENGELLİ YAKININA ÖTV İNDİRİMİ VAR MI?

ÖTV indirimi sadece engelli bireyin şahsına tanınmış bir hak.

14- ZİHİNSEL ENGELLİ BİREY ÖTV İNDİRİMİNDEN YARARLANABİLİR Mİ?

Engellilik yüzdesi, yüzde 90 ve üzerinde olmak şartıyla engelli bireyin üzerine araç alınabilir.

15-BANKALAR KREDİ VERİYOR MU?

Bankaların taşıt alımında engellilere özel kredi ya da faiz şartları yok. Herkese tanınan banka kredi limitleri engelliler için de geçerli.

MUAFİYET İÇİN DİLEKÇE VERME REHBERİ

Engelli araçlarıyla ilgili MTV istisnası uygulanması talebi vergi dairesine gitmeden interaktif vergi dairesi aracılığıyla yapılabiliyor.

İşte başvuru süreci:

İstisna dilekçenizi oluşturmak için ‘gib.gov.tr’ üzerinden ‘İnteraktif Vergi Dairesi’ bölümüne kullanıcı bilgileriniz veya e-Devlet şifrenizle giriş yapın.

’İşlem başlat’ menüsünden önce ‘Araç işlemleri’ kısmına, sonra da ‘Malul ve engelliler adına kayıt ve tescilli taşıtlarda MTV istisna dilekçesi’ bölümüne tıklayın.

1’inci adımda taşıt ve engellilik derecenize ilişkin bilgileri işaretleyin ve ‘ileri’ butonuna tıklayın.

2’nci adımda işlemi kimin adına yaptığınızı belirtin. Kendi adınıza veya malul ve engellinin velisi/vasisi olarak yapabilirsiniz.

3’üncü adımda istisna uygulanacak aracın plakasını seçin.

4’üncü adımda istisna uygulanacak araca ilişkin bilgiler görüntülenecek.

5’inci adımda engelli sağlık kurulu rapor bilgilerini sisteme girin.

Rapor ve araç ruhsatını ‘Dosya seç’ bölümünden yükleyin.

Başvurunuza işlem yapılması için 15 gün içinde sağlık kurulu raporunuzu elden ya da posta yoluyla ilgili vergi dairesine iletmeniz gerekir.

’Özet’ kısmında ise girilen bilgileri görüntüleyip kontrol edin. Bilgiler doğruysa ‘onayla’ butonuna tıklayın.

Daha sonra gib.gov.tr üzerinden dilekçe takibinizi yapabilirsiniz.

Kaynak: Vatan


 

Yorumlar

Tolga gaz Araç almak istiyorum ogkv yazıyor hangi araçlar uygun