Emrullah İşler: 3 bin 200 uluslararası öğrenci Türkiye okullarından mezun oldu

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "176 ülkeden 82 bin öğrenci Türkiye burslarına başvurmuştur. Bu yıl bin 225 Türkiye burslusu olmak üzere toplam 3 bin 200 uluslararası öğrenci Türkiye okullarından mezun oldu. Türkiye bursları kapsamında...

Google Haberlere Abone ol
Emrullah İşler: 3 bin 200 uluslararası öğrenci Türkiye okullarından mezun oldu

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "176 ülkeden 82 bin öğrenci Türkiye burslarına başvurmuştur. Bu yıl bin 225 Türkiye burslusu olmak üzere toplam 3 bin 200 uluslararası öğrenci Türkiye okullarından mezun oldu. Türkiye bursları kapsamında yüksek lisans eğitimi alan öğrencileri ilk grubu bu yıl mezun oldu." dedi.

Congresium’da gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenciler 3. Mezuniyet Töreni’ne Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Kudret Bülbül, çeşitli ülkelerin büyükelçilikleri ve mezun olan öğrenciler katıldı. Programda konuşan Emrullah İşler, kendisinin de 30 yıl önce yurt dışında okuduğunu hatırlattı. İşler, "Sizlerin gibi duygulandım, heyecanlandım 30 yıl önce aynı duyguları yaşadım. Gurbet aslında hareket ettiğiniz andan itibaren hayatı öğretir. Gurbete çıkma kararınızı son derece isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum. Buradan çok şeyler öğrenerek, kendinizi yetiştirerek ülkenize döndüğünüzü ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

İşler, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) şimdiye kadar kaç kişinin burslu olarak okuduğunu açıkladı. İşler, "Geçen yıl lisans programlarında yapılan başvuru sayısı 31 bin iken bu sayı bu yıl yüzde 50’lik bir artışla 45 bin 500’e çıkmıştır. Lisansüstü programlara geçen yıla başvuranlara göre yüzde 50 artarak 24 binden 36 bine çıkmıştır. 176 ülkeden 82 bin öğrenci Türkiye burslarına başvurmuştur. Bu yıl bin 225 Türkiye burslusu olmak üzere toplam 3 bin 200 uluslararası öğrenci Türkiye okullarında mezun oldu.” bilgisini verdi.

TÜRKİYE BURSLARI İLK MEYVELERİNİ VERDİ

İşler, bu yılkı mezuniyet programını diğer mezuniyet programlarından ayıran başka bir husus daha olduğuna dikkat çekti. İşler, "Türkiye bursları kapsamında yüksek lisans eğitimi alan öğrencileri ilk grubu bu yıl mezun oldu. Türkiye’nin uluslararası eğitim projelerinin en gelişmiş be en kapsamlı durumundaki Türkiye bursları bu sene ilk meyvelerini veriyor." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı İşler, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Değerli gençler sizler artık ailenize, toplumunuza ülkenize ve nihayet dünyaya yön verebilecek insanlarsınız. Mezun oldunuz. Artık en doğruyu bulmak için sorgulayacaksınız. Ötekini yok sayan nefret içerikli nutuklara, tahrik edici fantezilere, ötekini hor gören izlenimlere hayır diyebilecek donanıma sahipsiniz. Dünya’nın daha yaşanılabilir, daha müreffeh bir ortam olması için mücadele edin. Dışlayıcı tüm unsurlara durun diyebilecek cesarete ve karaktere sahipsiniz."

"SEVELİM SEVİLELİM DÜNYA KİMSEYE KALMAZ"

Bu salonda Türkiye ile köprüler kuracak sosyal ve siyasal ilişkileri geliştirecek yüzlerle kararlı genç profesyonel arkadaşlar olduğunu vurgulayan İşler, "Artık bugünden sonra sizlerle meslektaşız. Ülkelerimizin sosyal, siyasal, ve ekonomik gelişmesine katkılar sağlayacak değerler üretecek insanlarız. Bu programlar mesafeleri yakınlaştıran farklılıkları değerli kılan Birlikte yaşamanın mümkün ve tercih edilir olduğunu lisan eden tanıştıran kaynaştıran programlardır. Büyük halk ozanımız Yunus Emre’nin ifadesiyle Gelin tanış olalım. İşi kolay tutalım. Sevelim sevilelim Dünya kimseye kalmaz." ifadesinde bulundu

UGANDALI CEMİL'İN HAYAT HİKAYESİ

Programda zor koşullarda yüksek lisans için burslu okumaya hak kazanan Ugandalı Cemil Mvanja'nın hayat hikayesi kısa film olarak gösterildi. Program sonrasında Cemil'in annesinin ördüğü Türk Bayrağı'nı Emrullah İşler'e hediye etti. İşler'de Cemil'e dizüstü bilgisayar hediye etti.

CİHAN

Yorumlar