Elif Şafak'ın intihal yaptığı mahekemece onaylandı

Yazar Elif Şafak'ın yazar Mine Kırıkkanat'ın kitabndan intihal yaparak roman oluşturduğuna yönelik açılan dava neticelendi. Davayı Kırıkkanat kazandı.

Google Haberlere Abone ol
Elif Şafak'ın intihal yaptığı mahekemece onaylandı

Yazar Mine Kırıkkanat, Elif Şafak'ın "Bit Palas" kitabı hakkında intihal iddiasıyla açtığı davayı kazandı. İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karara göre, Şafak'ın "Bit Palas" kitabının yeni basımlarının yapılması yasaklandı, mevcut baskıların toplatılmasına ve mahkemenin gerekçeli kararının geniş tirajlı gazetelerde yayınlanmasına karar verildi.

Davanın Gelişimi

Kırıkkanat'ın 2021 yılında açtığı dava, Şafak ve yayıncısı Doğan Kitap'a karşıydı. Davada, Şafak'ın "Bit Palas" romanının, Kırıkkanat'ın "Sinek Sarayı" romanından intihal yaptığı iddia edildi. Mahkeme, Şafak'ın eserinde Kırıkkanat'ın romanından fazlasıyla yararlandığına ve bu durumun intihal düzeyinde olduğuna hükmetti.

Doğan Kitap'ın Tepkisi

Doğan Kitap, mahkemenin kararına itiraz edeceğini açıkladı. Açıklamada, Şafak'ın "Bit Palas" romanına yönelik intihal iddialarının asılsız ve akıl dışı olduğu belirtildi. Yayınevi, davanın edebiyat ve hukuk açısından kabul edilemez olduğunu ve yazarları Elif Şafak'ın arkasında durduklarını ifade etti.

Karar, sadece iki yazar arasındaki hukuki mücadeleyi değil, aynı zamanda edebiyat eserlerinin özgünlüğü ve intihal konularını da gündeme getirmiş oldu.

Yorumlar