ECB enflasyon dinamiklerini takibe aldı

-ECB, enflasyondaki yükselişin geçici olup olmadığına, fiyat istikrarı için orta vadeli görünümü etkileyip etkilemediğine karar vermek için manşet enflasyondaki değişiklikleri izlemeye devam edecek -ECB raporundan: -"Avro Bölgesindeki ekonomik genişleme özellikle iç talep desteğiyle ilerledi ve güçlendi"

Google Haberlere Abone ol
ECB enflasyon dinamiklerini takibe aldı

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi, enflasyondaki yükselişin geçici olup olmadığına,fiyat istikrarı için orta vadeli görünüme etki edip etmediğine karar vermek için manşet enflasyondaki değişiklikleri izlemeye devam edeceğini bildirdi.

ECB tarafından yayımlanan yılın ilk "aylık ekonomi bülteni" raporunda, genel olarak ocak ayındaki toplantıda aktarılan ifadeler tekrarlandı.

Aralık 2016'da alınan para politikası kararlarının, enflasyon oranlarının orta vadede yüzde 2'ye yakın bir seviyeye yakınsamasını sağlamak için gerekli olan olumlu finansman koşullarını muhafaza etmeyi başardığı kaydedilen raporda, firmalar ve haneler için borçlanma koşullarının, ECB'nin önlemlerinin geçişkenliğinden fayda sağlamaya devam ettiği ifade edildi.

Manşet enflasyonun yükseldiği belirtilen raporda, "Beklendiği gibi, manşet enflasyon büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle son zamanlarda arttı ancak temel enflasyon baskıları bastırılmaya devam ediyor." denildi.

Raporda, Yönetim Konseyinin, enflasyondaki yükselişin geçici olup olmadığına ve fiyat istikrarı için orta vadeli görünüme etki edip etmediğine karar vermek için manşet enflasyondaki değişiklikleri izlemeye devam edeceği kaydedildi.

-"Mevcut küresel göstergeler, dünya ticaretinde ılımlı bir toparlanmaya işaret ediyor"

Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, mevcut küresel göstergelerin, 2016 yılının sonlarına doğru küresel dünya ticaretinde ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Küresel finansal koşullar sıkılaştı ve gelişen piyasa ekonomileri sermaye çıkışlarıyla karşı karşıya kaldı. Enerji fiyatlarının olumsuz katkılarındaki azalıştan dolayı küresel manşet enflasyon yükseldi. Dünya faaliyet görünümüne ilişkin riskler aşağı yönlü ve bunlar özellikle siyasi belirsizlik ve mali dengesizliklerle ilgili."


-"Ekonomik genişlemenin daha da sağlamlaşması bekleniyor"



Raporda, Avro Bölgesindeki ekonomik genişlemenin özellikle iç talep desteğiyle ilerlediği ve güçlendiği bildirildi.

İleriye dönük olarak, ekonomik genişlemenin daha da sağlamlaşmasının beklendiği aktarılan raporda, "ECB'nin para politikası önlemlerinin geçişkenliği iç talebi destekliyor ve devam eden kaldıraç sürecini kolaylaştırıyor." denildi.

"İleriye baktığımızda Yönetim Konseyi, Avro Bölgesinde enflasyon baskılarının orta vadede manşet enflasyonu yükseltip desteklemesi için çok önemli düzeyde parasal duruşun gerekli olduğunu doğruladı." denilen raporda, hedefine ulaşmak için gerekirse Yönetim Konseyinin görevi dahilindeki mevcut tüm araçları kullanarak hareket edeceği vurgulandı.

Yorumlar