Donald Trump'ın 'para' şantajına Filistin'den sert tepki

Daha önce BM üyelerini, yaptığı para yardımlarıyla tehdit eden ABD Başkanı Trump, bu kez Filistin'e yaptığı parasal yardımlarla şantaj yaptı. Filistin'in ABD arabuluculuğunu kabul etmemesi halinde parasal yardımı keseceğini ileri süren Trump'a Filistin'deki gruplardan sert tepki geldi. Filistin'den yapılan açıklamalarda, Filistin'deki barış görüşmelerinin Trump tarafından sabote edildiği hatırlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Donald Trump'ın 'para' şantajına Filistin'den sert tepki

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkeleri parayla tehdit eden politikası giderek rutin haline geliyor. Daha önce Birleşmiş Milletler üyesi ülkeleri, Kudüs tasarısı oylaması sırasında tehdit eden Trump, bu kez de Filistin yönetimine şantajda bulundu. Trump, Filistin yönetiminin yeniden ABD'nin arabuluculuğunda İsrail ile masaya oturmaması halinde yaptığı parasal yardımları kesmekle tehdit etti.

Donald Trump'a Filistinli gruplardan sert cevap geldi. Filistin Yasama Konseyi üyesi Hanan Aşravi, ABD Başkanı Trump'ın Twitter üzerinden yaptığı 'yardımları kesme' tehdidine cevap verdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu barış sürecinde müzakere masasında olmaması durumunda Washington'ın Filistin yönetimine yıllık 300 milyon dolardan fazla yaptığı ekonomik yardımı kesebileceği yönündeki açıklamasına Filistin'den yanıt geldi.

Aşravi açıklamasının devamında " Şimdi de (Trump) kendi sorumsuz eylemlerinin sonuçları için Filistin'i suçlamaya cüret ediyor" ifadelerini kullandı. 

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bir hiç uğruna milyarlarca dolar ödediğimiz ülke sadece Pakistan değil, birçok ülke var. Örneğin Filistinlilere bir yılda yüzlerce milyon dolar ödüyoruz ve karşılığında hiç saygı görmüyoruz. Uzun süredir gecikmiş barış anlaşmasını İsrail ile müzakere etmek bile istemiyorlar. Müzakerenin en zor kısmı olan Kudüs kısmını tartışma dışı bıraktık; (aksi durumda) İsrail'in bunun için daha fazla bedel ödemesi gerekecekti. Halbuki artık barışı konuşmak istemeyen Filistinlilere neden gelecekte de bu büyük miktarlardaki ödemeleri yapmamız gereksin?" değerlendirmesini yapmıştı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de konuyla ilgili açıklamasında, "Filistinliler müzakere masasına geri dönmeyi kabul edinceye kadar (BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna-UNRWA) yardımları yapmayacağız" ifadesini kullanmıştı.

DONALD TRUMP'A BİR TEPKİ DE HAMAS'TAN

Trump'ın şantajına bir cevap da Hamas'tan geldi. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı yazılı açıklamada, "Trump'ın, Filistin yönetimi ve UNRWA'ya (BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu) işgal güçleriyle müzakerelere dönene kadar yardımları keseceği tehdidi, ucuz bir siyasi şantajdır." ifadelerini kullandı.

Bu tehdidin, ABD'nin Filistin halkının hakları konusunda takındığı "holigan ve ahlak dışı" tavrın yansıması olduğunu vurgulayan Berhum, Washington yönetiminin söz konusu baskı politikalarının, "Filistin'de iç birlik ve bütünlüğü artırmanın gerekliliğini" ortaya koyduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Trump, dün akşam Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ortadoğu barış sürecinde müzakere masasında olmaması durumunda Filistin yönetimine ekonomik yardımları kesebileceği sinyalini vermişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de konuyla ilgili açıklamasında, "Filistinliler müzakere masasına geri dönmeyi kabul edinceye kadar (UNRWA'ya) yardımları yapmayacağız." ifadesini kullanmıştı.

Trump, parasal yardımda bulunduğu ülkelere yönelik tehditlerini her geçen gün arttırıyor. Dün de İran ve Pakistan'a verilen paraları şantaj konusu yapan İran bu iki ülke yönetimini hedef almıştı.

Yorumlar

ihsan insanları ve devletleri paqra ile tehdit etmek şerefsizliğin dik alasıdır