"Dolandırıcıların hedefi olan yaşlıları korumak tüm toplumun görevi"

Almanya'da 2030 yılında her üç kişiden biri 60 yaşın üstünde olacak. Ülkede, ekonomik sorunlarla birlikte güvenlik sorunları da artacak.

Google Haberlere Abone ol
"Dolandırıcıların hedefi olan yaşlıları korumak tüm toplumun görevi"

Almanya'da 2030 yılında her üç kişiden biri 60 yaşın üstünde olacak. Ülkede, ekonomik sorunlarla birlikte güvenlik sorunları da artacak. Çalışan sayısı dolayısı ile emeklilik kasasına yapılan ödemeler düşecek. Emekli maaşı bile alma telaşında olan yaşlı nüfus dolandırıcılar için de cazip bir kesim. Bremen’de konuyla ilgili yapılan bir toplantıya katılan Eyalet İçişleri Bakanı Ulrich Mäurer yaşlıların korunması için tüm topluma görev düştüğünü söyledi.

Yapılan istatistiklere göre 2030 yılında her üç kişiden birinin 60 yaş üstü olacağı Almanya’da demografik değişimle birlikte sorunlar da beraberinde geliyor. Daha şimdiden çalışan sayısı azalacağı, emeklilik kasalarına yeterince ödeme yapılamayacağı için bir taraftan aylık alamama endişesi yaşayan yaşlılar, hırsız ve dolandırıcılarında hedefinde.

Konuyla ilgili Eyalet İçişleri Bakanlığı bünyesinde Bremen’de düzenlenen uzmanlar toplantısında yaşlıların hırsız ve dolandırıcılara karşı nasıl korunacağı masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Bremen İçişleri Bakanı Ulrich Mäurer, “Yaşlı kesim gençlerden daha çok kriminal olaylarda mağdur olmuyor. Gerek duyma, gerek yürüme gibi engellerden dolayı birikmiş paraları için her zaman dolandırıcı ve hırsızlar için cazip bir kesim.” dedi.

Yaşlı kesimin korunması için polisin yanı sıra tüm topluma görev düştüğünün altını çizen Bakan Mäurer, ”Örneğin yaşlı biri bankadan 20 bin Euro çektiği zaman banka çalışanının onu uyarması, toplu parayı ne yapacağını sorması ve parayı havale etmesini tavsiye etmesi lazım. Yaşlılara nasıl korunabilecekleri, hangi önlemleri alabilecekleri konusunda zaten bilgilendirme yapılıyor. Tanımadıklarına kapıyı açmamalarını, eve almamalarını tavsiye ediyoruz. Herhangi bir belge, kimlik hatta üniforma olsa bile dikkat etmemeliler. Çünkü üniforma her yerden satın alınabiliyor.” diye konuştu.

Bremen Emniyet Müdürü Lutz Müller ise özellikle 80 yaş üstü yardıma muhtaç güçsüz insanların dolandırıcıların hedefi olduğuna dikkat çekti. Polisin tek başına bunun üstesinden gelemeyeceğini işaret eden Müller, “Tabii, burada komşulara, akrabalara, yakınlarına görev düşüyor. Bu iş aynı zamanda güven işi. Yaşlılar dolandırıcılara tez kanabiliyor ve para verebiliyorlar.’’ şeklinde konuştu. Dolandırıcılık konularının işlendiği film gösterimi ve tiyatro oyununun da sergilendiği toplantıda uzmanlar tarafından konuyla bağlantılı sunumlar yapıldı. CİHAN

Yorumlar