Davutoğlu: İtibarsızlaştırma çabası sürdürenler de ortaklık etmiş sayılır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gizli Suriye toplantısının dinlenmesi ve sızdırılması hususunda, "Türkiye devletine yönelik açık bir saldırıdır.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: İtibarsızlaştırma çabası sürdürenler de ortaklık etmiş sayılır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gizli Suriye toplantısının dinlenmesi ve sızdırılması hususunda, "Türkiye devletine yönelik açık bir saldırıdır. Failler ortaya çıktıktan sonra bu faaliyeti meşru göstermeye çalışanlar da, bu faaliyet üzerinden itibarsızlaştırma çabası sürdürenler de o faaliyete ortaklık etmiş sayılırlar." şeklinde konuştu. Davutoğlu, yurtdışındaki Türk okullarının bazı faaliyetlere kamufle olarak kullanıldığını iddia etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya ve Meksika dahil dört ayaklı yurtdışı seyahatinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin gündeme dair sorularına cevap verdi. Davutoğlu, Dışişleri’ndeki Suriye konulu toplantının dinlenmesi hususunda faillerin bulunması ve bundan sonra benzer olayın yaşanmaması konusunda yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, "Şuana kadar elimizde herhangi bir başka dinleme yapıldığına dair bir veri yok." dedi. Gizli Suriye toplantısının sızdırılmasında herhangi bir delil olmadan, birkaç saat içinde ‘paralel yapıya’ işaret edilmesinin sorulması üzerine Ahmet Davutoğlu, "Bu mesele, münferit bir olay olarak cereyan etmiş olsaydı farklı değerlendirilebilirdi. Ama, son dönemde MİT Müsteşarlığımız da dahil olmak üzere güvenlik birimlerimize yönelik yapılan çalışmalar, ortaya atılan dinleme faaliyetleri arka arkaya getirildiğinde belli bir kanaatin olmasından daha doğal bir durum yok. Her türlü araştırma yapılır, sonuçları değerlendirilir. Türkiye devletine yönelik açık bir saldırıdır. Failler ortaya çıktıktan sonra bu faaliyeti meşru göstermeye çalışanlar da, bu faaliyet üzerinden itibarsızlaştırma çabası sürdürenler de o faaliyete ortaklık etmiş sayılırlar." dedi.

"FAİL DE FİİLİ SAVUNAN DA HAK ETTİĞİ CEVABI ALIR"

Tapelerin ortaya çıkmasından sonra sorumlu gazeteciler, aydınlar ve siyasetçilerden ortak bir tavır içerisine girmelerinin beklendiğini savunan Davutoğlu, "Ama böyle olmadı. Bazı çevreler kasıtlı ve bilinçli bir şekilde bunun üzerinden bir manipülasyon yapmaya kalktılar. Kim Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibari ile oynamaya kalkarsa hakkettiği cevabı alır. Bundan kimsenin tereddüttü olmasın. İster o işin faili olarak, isterse o fiili daha sonra savunan kişi ve çevreler olarak. Hiçbir şekilde buna tolerans göstermeyiz." şeklinde konuştu.

"BU KADAR GAYRİ CİDDİ GAZETECİLİK OLMAZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yurtdışında görevli büyükelçilere Türkçe Olimpiyatları'nın ülke elemelerine katılmama talimatı verip vermediğinin sorulması üzerine, "Anlaşılan ne konuda ne talimat verdiğimizi bizden çok gazeteciler biliyor. Bu kadar gayri ciddi gazetecilik olmaz." diyerek, bu konuda herhangi bir talimat vermediğini vurguladı. Bugün bazı medya organlarında çıkan mektupların ‘otantik’ olduğunu savunana Davutoğlu, "Sürekli bu konunun gündemde tutulması art niyetlidir. Defalarca bu konuda açıklama yaptık. Sayın Başbakan da biz de, bu okullara geçmişte ne kadar destek verdiğimizi cümle alem bilir. Eğer bu okullar üzerinden başka faaliyetler kamufle edilmeye çalışılırsa tabii o zaman Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını korumak bizim görevimizdir." dedi.

"HÜKÜMETİN SANKİ BAŞKA HİÇBİR İŞİ GÜCÜ YOK"

Ahmet Davutoğlu, konunun sürekli gündemde tutulduğunu iddia ederek "Sanki Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin başka hiçbir işi gücü yok, her şeyi bıraktık, ne Suriye konusu var, ne Filistin konusu var, ne Avrupa Birliği konusu var, işimiz gücümüz Dışişleri Bakanlığı olarak bu okullarla ilgili tutum belirlemekmiş gibi her gün bu konuyu gündemde tutmanın hiçbir anlamı yok." ifadelerine yer verdi.

"YENİ SEÇİMDEN ÇIKMIŞ BİR ÜLKEDE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA OLABİLİR Mİ?"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Herkes bilmeli ki, kimsenin Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini yurtdışında diğer lobiler gibi, hele 24 Nisan öncesinde her yere şikayet etmek, her yerde ‘90 yıllık Türk demokrasisi tehdit altında’ demek, bunu yapmaya kimin hakkı var? Daha yeni seçimden çıkmış bir ülkede demokrasi tehdit altında olabilir mi?"

"OBAMA’DAN BİZİ ÜZECEK BİR TUTUM BEKLEMİYORUZ"

Sözde Ermeni soykırımının yıldönümünde yaklaştığının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Ümit ederiz, bu 24 Nisan’da da provokatif çevrelerin çabalarına karşı Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında kimseyi rahatsız etmeyecek bir süreç yaşanır. Bu konuda her türlü tedbiri alıyoruz. Sayın Obama’dan bu konuda bizi rahatsız edecek herhangi bir tutum göstermeyeceği ümidini taşıyoruz. Bu konuda olumsuz bir beklentimiz yok." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar