Cumhurbaşkanı Gül'den, Danimarka’ya ilk devlet ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir dizi temasta bulunmak üzere Danimarka’nın başkenti Kopenhag'a gitti.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül'den, Danimarka’ya ilk devlet ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir dizi temasta bulunmak üzere Danimarka’nın başkenti Kopenhag'a gitti. Gül’ün ziyareti Türkiye ile Danimarka arasındaki ilk devlet ziyareti niteliği taşıyor.

    Danimarka Kraliçesi II. Margrethe’n daveti üzerine Kopenhag’a giden Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda ziyarete dair açıklamalarda bulundu. Kendisinin 2010 yılında da Kopenhag’a farklı bir vesile ile gittiğini ifade eden Gül, bu ziyaretin devlet ziyareti bağlamında bir ilk olduğunu vurguladı. Danimarka ile ilişkilerin 250 yıllık maziye sahip olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Danimarka’ya gerçekleştireceğimiz ziyarette NATO başta olmak üzere birçok alandaki işbirliklerimizin en güçlü şekilde devamına yönelik karşılıklı iradeyi teyit edeceğiz.’’ dedi.

    DANİMARKA İLE TİCARET HACİM HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

    Kraliçe’nin yanı sıra Parlamento Başkanı ve Başbakan ile de bir araya gelecek olan Gül, ‘‘Avrupa Birliği üyelik sürecimiz Danimarka ile ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. AB’ye katılım sürecine güçlü destekçileri arasında yer alan Danimarka’daki temaslarımda bu konu üzerinde de özellikle duracağız.’’ şeklinde konuştu. Türkiye’nin Danimarka ile ticaret hacminin 1.8 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Gül, bunun 5 milyar dolara çıkartma hedefinde olduklarını söyledi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Kopenhag’da Ticaret ve Yatırım Formu’na iştirak ederek önde gelen Türk ve Danimarkalı şirket temsilcileri ile iş yemeğinde bir araya gelecek. Gül’ün Türk toplumu ile de bir araya gelmesi öngörülüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra çok sayıda milletvekili ile basın ve iş dünyasından davetli topluluğu Cumhurbaşkanı Gül’e refakat ediyor. CİHAN

Yorumlar