CHP'nin üyesi olduğu SE'den Afrin Harekatı'na karşı açıklama

CHP'nin üyesi bulunduğu Sosyalist Enternasyonal örgütü Türkiye'nin Afrin Harekatına karşı açıklamalarda bulundu. Açıklama sonrasında örgütte başkan yardımcılığı görevinden bulunan CHP'li Umut Oran görevinden istifa etti. Ancak CHP'nin üyeliği ise hala devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
CHP'nin üyesi olduğu SE'den Afrin Harekatı'na karşı açıklama

CHP'li Umut Oran, 3 yıldır sürdürdüğü Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcılığı görevinden, "SE, Suriye'deki Yeni İnsani Felaket Konusunda Uyarıyor" başlıklı açıklama nedeniyle istifa etti. Oran, yazılı açıklamasında, kendisi için siyasetin, "şartlar ne olursa olsun makam ve unvan peşinde koşmak" olmadığını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk'ten öğrendiği ilk şeyin, "Bireysel ikbali yok sayıp milletin bekası için mücadele etmek" olduğunu aktaran Oran, şöyle devam etti: Bu anlamda siyasi hayatımda attığım her adımda referansım büyük Türk milleti ve onun bekası olmuştur. 2015 yılından beri üzerimde taşıdığım Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı görevimden, Enternasyonal tarafından 25 Ocak 2018 gece yarısında yayınlanan 'SE, Suriye'deki Yeni İnsani Felaket Konusunda Uyarıyor' başlıklı açıklama sebebiyle istifa ediyorum.

Umut Oran, Mehmetçik'in Türkiye'yi tehdit eden terör örgütlerine karşı mücadelesinde haklı olduğuna ve hiçbir gerekçenin eli kanlı terör örgütlerine karşı mücadeleye darbe vurmaması gerektiğine inandığını ifade etti.

Oran, şunları kaydetti: Açıklanan metnin 'bölgede yaşanan süreçleri doğru analiz etmediğini, emperyalist ülkeler ABD ve batı tarafından sınırsızca silahlandırılan, her türlü eğitimle yetiştirilen terör örgütü PKK/YPG'yle ilgili uluslararası toplumu doğru bilgilendirmediğini ve Suriyelilerin tamamının söz hakkı olan Suriye devletinin bütünlüğünü yeterince gözetmediğini' düşündüğüm için kabul edilemez buluyorum. PKK-PYD-YPG, insan haklarını ihlal eden ve savaş suçu işleyen örgütlerdir.

SOSYALİST ENTERNASYONAL'İN SKANDAL BİLDİRİSİ

SE'nin bu konuda yayımladığı bildiri şöyle:

"Türk ordusunun Suriye topraklarına hücumu ülkedeki çatışmaya, hedef bölgelerdeki sivil halk için ağır insani etkilerle birlikte tehlikeli yeni boyutlar getirdi. Son şiddet dalgasının bu masum kurbanları daha önceleri hem rejim hem de terörist güçlerin elinde acı çekti ve kendilerini bir kez daha, önlemek için güçsüz kaldıkları bir çatışmanın ortasında buldular.

BM sözcüleri ve Suriye'deki çatışma gözlemcilerine göre, Türk saldırısı daha şimdiden sivil yaşam kaybıyla ve yükselmesi kesin olan bir sayı olan, en az 5 bin sivilin yerlerinden olmasıyla sonuçlandı. Şu anda etkilenen bölgede yaşayan 324 bin kişinin yüzde 40'ı, birçoğu birden fazla olmak üzere, şimdiden yerlerinden oldu.

En savunmasız olanlar kaçamadıkları belirtilenler, bu onları daha da risk altına sokmaktadır.

Sosyalist Enternasyonal kuzey Suriye'de demokratik, mezhepsel olmayan, etnik açıdan çoğulcu ve toplumsal cinsiyet eşitliği toplumunu kurmaya çalışan tüm insanlara desteğini devamlı yineledi.

Daeş'in yenilmesi mücadelesinde, SE Suriye Kürtlerinin oynadığı rolü ve bu nedenden dolayı maruz kaldıkları zorluk ve ağır kayıpları kabul etmektedir. SE aynı zamanda Türkiye'deki terörist saldırıların yarattığı tehlikelerin de farkındadır ve bu saldırıları tekraren kınamaktadır. Ancak Türk 'Zeytin Dalı' saldırısı sadece Suriye'nin görece barışçı bölgesini istikrarsızlaştırmakla kalmamakta, Daeş'i ortadan kaldırmaya yönelik uluslararası çabaları da tehlikeye atmakta ve Suriye'de BM destekli barış sürecine zarar vermektedir.

Bu nedenle Sosyalist Enternasyonal Türk hükümetine bölgesel barışa ulaşma çabalarına zarar veren ve sivil hayatı tehdit eden askeri harekatı durdurma çağrısında bulunuyor. Türkiye, devletlerin yasal yükümlülüklerini tanıyarak nüfusun yüzde 60'ının şu andaki askeri harekatlar başlamadan önce dahi insani yardıma bağımlı olduğu Afrin'e insani yardımın ulaşmasına bir kez daha izin vermeli."

Yorumlar