CHP İstanbul Milletvekili Çiçek:

- "(Zeytin Dalı Harekatı) Önde bölgeyi bilenlerin gitmesi Mehmetçik için bir güvencedir. Halkın tutumunu bilen, hangisinin terörist, hangisinin bölgedeki sakin olduğunu bilen onlardır. Dolayısıyla ÖSO ile ilgili tartışmanın erken olduğunu düşünüyorum" - "Mehmetçik harekat yapıyor ve yanında bize yurt içinde destek veren korucularımız gibi ÖSO kuvvetleri var. Mehmetçik ondan şüphelenirse bu güvensizlik ortamında harekat olumsuz yönde etkilenir"

Google Haberlere Abone ol
CHP İstanbul Milletvekili Çiçek:

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Zeytin Dalı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte hareket etmesine ilişkin, "Önde bölgeyi bilenlerin gitmesi Mehmetçik için bir güvencedir. Halkın tutumunu bilen, hangisinin terörist, hangisinin bölgedeki sakin, vatandaş olduğunu bilen onlardır. Dolayısıyla ÖSO ile ilgili tartışmanın erken olduğunu düşünüyorum." dedi.

Çiçek, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Zeytin Dalı Harekatı'nda bugün de şehit haberlerinin geldiğini anımsatarak, şehit yakınlarına sabır diledi, harekatın da bir an evvel sona erdirilmesini ümit ettiklerini söyledi.

Artık patlayıcılar ile değil tanksavar, havan ve güdümlü mermilerle şehit verildiğine dikkati çeken Çiçek, "Emperyalist güçlerin terör odaklarına sağladığı silahlar şimdi Mehmetçik'i vurmaya başladı. Türkiye, Rusya ve ABD ile yakın iş birliğini sürdürmezse şehit ve gazilerimizin sayısı artacak. Bunu milletçe istemiyoruz." diye konuştu.

Suriye'de yaşananların yerel halkın bir projesi olmadığını, emperyalist güçlerin terör örgütlerini maşa olarak kullanmasından kaynaklı olduğunu belirten Çiçek, başta Kürt kökenli vatandaşlar olmak üzere herkesin bu resmi iyi okuması gerektiğini ifade etti.

- "İktidara geldiğimizde iadeyiitibar yasasını hayata geçireceğiz"

Dursun Çiçek, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda kararlar çıkmaya başladığını söyledi.

"Terör var" ya da "tatbikat var" diye suç kastı olmadan alanlara çıkarılan düşük rütbeli askerlerin masumiyetinin teslim edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:

"Annelerin çığlıklarına kulak verilmesi lazım. 38 bin askeri öğrencinin üniformalarının çalınmasından vazgeçilmesi lazım. OHAL Komisyonu etkin şekilde çalışmıyor. 100 binden fazla başvuru var ancak kararlar çok yavaş veriliyor. Devrede yargı yok. Anayasa Mahkemesi topa girmiyor. İdari yargı, komisyonu gerekçe göstererek işi ağırdan alıyor. Dolayısıyla idari kararlarla atılan binlerce kişi hukuk ve adalet anlamında etkin bir başvuru makamı bulamıyorlar. Biz de 2007 yılında mağdur edildik ve masumiyetimizi hala tescil etmiş değiliz. Türkiye'de temel sorun hukuk ve adalet sorunudur. İktidara geldiğimizde hazır olan iadeiitibar yasasını bir an önce hayata geçireceğiz ve mağduriyetleri ortadan kaldıracağız."

- CHP'nin kurultay süreci

Dursun Çiçek, CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nın "Adalet ve Cesaret Kurultayı" adı altında yapıldığını, bu hafta sonu da MYK seçiminin gerçekleştirileceğini söyledi.

Parti içi demokrasi konusunda CHP'nin yanına yaklaşabilecek bir başka partinin bulunmadığını ileri süren Çiçek, "Diğer partilerde zaten böyle bir süreç yok. Tüm bunlara rağmen hala eksikliklerimiz var. MYK'nın gölge kabine gibi çalışması için mücadele edeceğiz. Önümüzdeki üç ayın genel tartışma konuları seçim ittifakı, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu olacak." dedi.

Bir gazetecinin, Afrin Harekatı'nda meskun mahal çatışmaları hakkındaki değerlendirmesini sorduğu Çiçek, düzenli ordunun terörle mücadelede en hassas olduğu konunun meskun mahaller olduğunu söyledi.

En doğru kararın bölgede bulunan komutanlara bırakılması gerektiğini ifade eden Çiçek, "TSK, emperyalist güçlerin bölgede kullandığı terör örgütlerine karşı ÖSO ile hareket etmelidir. Çünkü bölgeyi en iyi bilen ÖSO güçleridir. Mehmetçik'in şehirlere girmemesi zayiatın azalması açısından önemli. Bu konuda en doğru kararı bölgedeki eğitimli komutanların vereceğini düşünüyorum. Bu işler taktik işlerdir. Ankara'nın üzerinde durması gereken konu bir an önce Suriye'de anayasanın hazırlanması olmalı." dedi.

- "ÖSO ile ilgili tartışmanın erken olduğunu düşünüyorum"

Bir başka gazeteci ise Çiçek'e CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'ın, ÖSO ile birlikte hareket edilmesi konusunda son derece sert eleştirilerinin bulunduğunu hatırlattı.

Çiçek, bunun üzerine şunları söyledi:

"Emperyalist güçler mutlaka maşa kullanıyor. Biz de geçmişte Peşmerge ile Kuzey Irak'ta onlarca operasyon yaptık. Yurt içinde korucularımızla, Kıbrıs'ta mücahitlerden aynı desteği aldık. Bölgeyi tanıyan, hangi yolun nereye gittiğini bilen... Önde bölgeyi bilenlerin gitmesi Mehmetçik için bir güvencedir. Halkın tutumunu bilen, hangisinin terörist, hangisinin bölgedeki sakin, vatandaş olduğunu bilen onlardır. Bölge halkından faydalanmak bu tür harekatta normaldir. Dolayısıyla ÖSO ile ilgili tartışmanın erken olduğunu düşünüyorum. Eğer harekat bittiğinde ÖSO'nun bizim değerlerimize, insanlık değerlerine aykırı uygulamaları olursa, IŞİD gibi hataları olursa bunun hesabını birlikte sorarız çünkü güçlü olan TSK'dir. Mehmetçik harekat yapıyor ve yanında bize yurt içinde destek veren korucularımız gibi ÖSO kuvvetleri var. Eğer Mehmetçik ondan şüphelenirse, gece kendini kesebileceğini düşünürse bu güvensizlik ortamında harekat olumsuz yönde etkilenir. Dolayısıyla empati yaparak yaklaşmak lazım. Erken başlamış bir tartışma olarak görüyorum, bütün yetkilileri de bu konuda daha dikkatli olmaya davet ediyorum."


Yorumlar