CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Burdur'da:

- "Sandığa 'Ben ülkücüyüm, ben milliyetçiyim, ben sosyal demokratım, ben liberalim, ben mütedeyyinim' diye gitmeyeceksiniz. 'Ben vatanseverim, ben bayrağımı seviyorum, ben demokrasiye inanıyorum, demokrasiye güveniyorum. Ben çocuklarım için ve onların geleceği için sandığa gidiyorum' dememiz lazım" - "Bizim tarihimizde hiçbir zaman bütün yetkiler bir kişiye teslim edilmemiştir. Erzurum Kongresi'ne bakın, tek adam mı vardı? Adı üzerinde kongre, birden fazla adam vardı. Sivas Kongresi'ne bakın, tek adamı mı vardı? Hayır. Ne diyorlar, 'Atatürk de tek adamdı'. Hayır arkadaş, Atatürk tek adam değildi"

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Burdur'da:

BURDUR (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sandığa 'Ben ülkücüyüm, ben milliyetçiyim, ben sosyal demokratım, ben liberalim, ben mütedeyyinim' diye gitmeyeceksiniz. 'Ben vatanseverim, ben bayrağımı seviyorum, ben demokrasiye inanıyorum, demokrasiye güveniyorum. Ben çocuklarım için ve onların geleceği için sandığa gidiyorum' dememiz lazım." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Burdur Belediyesi Konferans Salonu'nda sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve partililerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinde oyun hangi gerekçeyle ve niçin kullanılacağının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Anayasa değişikliğindeki 18 maddenin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Sandığa 'Ben ülkücüyüm, ben milliyetçiyim, ben sosyal demokratım, ben liberalim, ben mütedeyyinim' diye gitmeyeceksiniz. 'Ben vatanseverim, ben bayrağımı seviyorum, ben demokrasiye inanıyorum, demokrasiye güveniyorum. Ben çocuklarım için ve onların geleceği için sandığa gidiyorum' dememiz lazım." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin sadece Başbakan Binali Yıldırım veya MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sorumluluğunda olmadığına da işaret ederek, yapılacak oylamada tek tek herkesin sorumluluğu bulunduğunun altını çizdi.

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde cumhurbaşkanının tarafsız olamayacağını savunan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı hem cumhurbaşkanı olacak hem de bir siyasi partinin genel başkanı olacak. O zaman elini vicdanınıza koyup, 'Cumhurbaşkanı taraflı mı olmalı, cumhurbaşkanı partizan mı olmalı' sorusunu sormalıyız. Eğer 'Cumhurbaşkanı taraflı olmalı, partizan olmalı' deniyorsa gidip 'evet' oyu kullanılacak. 'Hayır, Cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım, 80 milyonu temsil ediyor, bayrağımızı temsil ediyor, vatanımızı temsil ediyor' deniyorsa, gidilecek huzur içinde 'Hayır' oyu kullanılacak. Hayırlı bir iş yapılacak."

- "Cumhurbaşkanı ülkenin sigortası"

Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının ülkenin sigortası olduğunu, bu nedenle tarafsız olması gerektiğini ifade etti. Yeni sistemde devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili bütün kararları başkanın alabileceğini, icranın Başbakanda, Bakanlar Kurulunda değil Başkanda olacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, kamu alımlarında da liyakatın ortadan kalkacağını savundu.

Yeni sistemde en tepedeki kişi ikna edildiğinde Türkiye Cumhuriyeti'ni 24 saat içerisinde ele geçirmenin mümkün olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Niçin ve nasıl? Neden 24 saat diyorum. Kim müsteşar, vali, kaymakam, bakan olacak bunun için hazırlık gerekiyor. O hazırlık da en fazla 24 saat olur. Dolayısıyla bunların hepsini değiştirebilirsiniz. Hepsini bir kişi belirleyecek. Unutmayın ne deniyordu, 'Paralel devlet 30-35 yıl içerisinde devletin içine sızdı, müsteşar oldu, vali oldu, emniyet müdürü oldu, kaymakam oldu.' 30-35 yıl içerisinde. Şimdi 35 yıl çalışmaya gerek yok. Bir kişiyi ikna edeceksiniz, tüm devleti ele geçirirsiniz. Şimdi siz buna 'evet' diyorsanız, 'evet' oyu kullanacaksınız. Bu yanlıştır. 'Koskoca Türkiye Cumhuriyeti bir kişiye emanet edilemez' diyorsanız onur ve gururla 'hayır' oyunun altına damganızı vuracaksınız."

- "Atatürk tek adam değildi"

Türkiye Cumhuriyeti'nin sıradan bir devlet olmadığına, sınırlarının başkaları tarafından çizilmediğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Bizim tarihimizde hiçbir zaman tek adam olmamıştır. Bizim tarihimizde hiçbir zaman bütün yetkiler bir kişiye teslim edilmemiştir. Erzurum Kongresi'ne bakın, tek adam mı vardı? Adı üzerinde kongre, birden fazla adam vardı. Sivas Kongresi'ne bakın, tek adamı mı vardı? Hayır. Ne diyorlar, 'Atatürk de tek adamdı'. Hayır arkadaş, Atatürk tek adam değildi." değerlendirmesinde bulundu.

1924 Anayasası'nda Atatürk'e Meclis'i feshetme yetkisinin verilmediğine işaret eden Kılıçdaroğlu, yeni sistemde tek bir kişiye Meclis'i feshetme yetkisi verildiğini söyledi. Anayasa değişikliği paketinde cumhurbaşkanı yardımcısının sayısının da belirtilmediğini, iddia edilenin aksine Meclis'in güçlendirilmediğini belirten Kılıçdaroğlu, herkesin bunları düşünerek sandığa gitmesini istedi.

Kılıçdaroğlu, olayın bir parti veya seçim meselesi olmadığını vurgulayarak, olayın bir demokrasi ve memleket meselesi olduğunu kaydetti.

Milletvekili olma yaşının 18'e düşürülmesine de değinen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ben merak ediyorum, hangi anne 'Benim 18 yaşındaki çocuğum ne güzel milletvekili olacak' diye bunun altına 'evet' oyunu basacak. Merak ediyorum böyle bir anne ve baba mı vardı? Böyle ballı bir işi, bizim manavın oğluna, bizim simitçiye, sanayiciye, tüccara verirler mi? Kendilerine ikbal hazırlıyorlar. Şimdi 18 yaşındaki çocuk 'Bana iş verin' diyor. 6,5 milyon işsizimiz var ve gençleri kandıracaklar, sözde anne ve babalarını kandıracaklar." diye konuştu.


Yorumlar