CHP Balıkesir Milletvekili Akın:

- "Bu ülkede enerji politikaları tamamen yanlış ve yandaşa doğru yönetiliyor. Bunun bedelini de yandaş veya Adalet ve Kalkınma Parti'liler değil, gariban halkımız ödüyor"

Google Haberlere Abone ol
CHP Balıkesir Milletvekili Akın:

TBMM (AA) - CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, "Bu ülkede enerji politikaları tamamen yanlış ve yandaşa doğru yönetiliyor. Bunun bedelini de yandaş veya Adalet ve Kalkınma Parti'liler değil, gariban halkımız ödüyor." dedi.

Akın, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, bütün dünyanın enerji verimliliğine odaklandığını belirterek, Türkiye'nin ise bir dolarlık mal üretmek için OECD ülkelerinin iki katı enerji kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.

Enerji verimliliği çalışmalarının önemine değinen Akın, hesaplamalara göre Türkiye'de bina sektöründe yüzde 30, sanayi sektöründe yüzde 20 ve ulaşım sektöründe yüzde 15 enerji tasarrufu potansiyelinin bulunduğunu aktardı.

Akın, 2011 yılından önce yapılmış binaların, 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi almasının zorunlu olduğunu anımsatarak, "2 Mayıs halkımız için çok önemli bir tarih. Evini satmak isteyen, kiraya vermek isteyen ya da ev almak, ev kiralamak isteyen vatandaşlarımız ilave bir zahmet ve bedelle karşı karşıya kalacak. Çünkü bu işlemler için enerji kimlik belgesi bütün halkımızdan istenecek." diye konuştu.

Çok ciddi boyutlarda enerji israfının yapıldığını ileri süren Akın, bugüne kadar binaların enerji performanslarının iyileştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması adına önemli bir yol katedilmediğini savundu.

BOTAŞ, TPAO ve ETİ Maden gibi çok önemli büyüklükteki kamu şirketlerinin de Türkiye Varlık Fonuna devredildiğini anımsatan Akın, "Maşallah Varlık Fonunun iştahı doymuyor, doymak da bilmiyor. Şimdi EÜAŞ'ın bünyesinde bulunan hidroelektrik santrallere gözünü dikti. Hükümet derhal bu konuyla ilgili bir açıklama yapmalıdır. Söylenildiği gibi HES'ler Varlık Fonuna devredilecek midir? Açıklasınlar." ifadesini kullandı.

Halkın ucuz ve kaliteli enerjiye ihtiyacı olduğunu anlatan Akın, şunları söyledi:

"Bu ülkede enerji politikaları tamamen yanlış ve yandaşa doğru yönetiliyor. Bunun bedelini de yandaş veya Adalet ve Kalkınma Partililer değil, gariban halkımız ödüyor. Elimizde enerji verimliliği gibi çok ucuz ve tamamen yerli bir kaynak varken, çok pahalı yatırımlar planlanıyor ve yapılıyor. Tıpkı köprülerde, şehir hastanelerinde olduğu gibi her gün halkımızın karşısına büyük büyük bedeller konuyor."


Yorumlar