Çamur bertaraf ve dönüşümü çalıştayda ele alındı

Batman Belediyesi, 'Su Temini ve Atıksu Bertarafı ile Çamur Bertaraf Konseptinin Hazırlanması ve Uygulanması' konulu bir günlük çalıştay düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Çamur bertaraf ve dönüşümü çalıştayda ele alındı

Batman Belediyesi, 'Su Temini ve Atıksu Bertarafı ile Çamur Bertaraf Konseptinin Hazırlanması ve Uygulanması' konulu bir günlük çalıştay düzenledi.

Çalıştay açılışında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik, BASKİ’nin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve atıksu arıtma tesisindeki çamurun bertaraf edilmesi projesinin kent için çok önemli olduğunu söyledi. Tekik, bu proje sayesinde yılda ürettikleri 2 bin 500 tonluk çamuru sağlıklı bir şekilde bertaraf ederek sağlıklı bir şekilde geri dönüşümünü sağlayabileceklerini kaydetti.

Batman Belediyesi’nin BASKİ’nin kurumsal kapasitesinin artırılması ve atık su arıtma tesisindeki çamurun bertaraf edilmesi amacıyla yaptığı bir milyon Euro’luk hibe başvurusunun Alman Kalkınma Bankası tarafından onaylanması sonucunda proje paydaşlarıyla bir günlük çalıştay düzenledi. Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik, ESER firmasından Bahar Advan, Dorsch firmasından Çamur uzmanı Jeremy Hall, BASKİ, Belediye Çevre Koruma Park Bahçe Müdürlüğü yöneticileri, Tarım İl Müdürlüğü, DSİ Batman Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yöneticilerinin katıldığı 'Su Temini ve Atıksu Bertarafı ile Çamur Bertaraf Konseptinin Hazırlanması ve Uygulanması' konulu çalıştayda konuşan Ahmet Bülent Tekik, onaylanan projenin Batman Belediyesi’nin insana ve çevreye bakış açısını göstermesi bakımından önemli olduğunu belirterek, yılda 2 bin 500 tonluk çamurun sağlıklı şekilde bertarafı ve geri dönüşümünü sağlayacaklarını söyledi.

Çalıştaya kadar önemli bir süreçten geçtiklerini belirten Tekik, “BASKİ’nin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve atıksu arıtma tesisindeki çamurun bertaraf edilmesi için bir milyon Euro’luk bir hibe projemiz onaylandı ve ihaleye çıktı. Bu süreç sonucunda da Dorsch ve Türkiye’den ESER firması bu işe talip oldular, ihaleyi kazandılar. Yaklaşık 3 aydır çalışmalarına başladılar. Biz bugünkü çalışmayı ve çalıştayı önemsiyoruz. Çünkü ciddi bir çamur üretimi söz konusu. İkinci etap biyolojik arıtmadan sonra çamur üretimimizi biraz daha artıracağız. Sanırım yüzde 25 civarında bir artıştan söz ediyoruz. Biz bunun kentimiz için önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Belediyemizin çevre ve insana bakış açısı bakımından düşünüldüğünde bu projenin önemi biraz daha açığa çıkmış oluyor. Çamuru bu tesiste üretip normal çöp sahamızda bertaraf ediyoruz, fakat dönüşümü olmuyor. Biz bu proje ile bugünkü çalışma ve bu projenin paydaşlarımızın görüş ve önerileriyle bu çamuru nasıl daha sağlıklı değerlendirebiliriz, bunları tartışacağız.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar