Cumhurbaşkanı savaş hattında öldü

Son Dakika: Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby cephe hattında yaşanan çatışmalar sonucunda hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı savaş hattında öldü

Afrika ülkesi Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby cephe hattında yaşanan çatışmalar sonucunda hayatını kaybetti.

Yaklaşık 30 yıldır iktidarda olup Fransız yanlısı bir isim olan Çad Devlet Başkanı Idriss Déby, ülkenin kuzeyinde FACT isyancı grubu ile çatışmalar sırasında orduyu komuta ederken aldığı yaralardan öldürüldüğü iddia ediliyor.

Çad Son Dakika: Cumhurbaşkanı cephe hattında öldü

Çad Ordusu, Cumhurbaşkanı Idriss Deby'nin cephede yaralanması sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

Deby, geçtiğimiz günlerde ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde 6. kez aday olmuş, oyların yüzde 79,32'lik kısmını alarak tekrar seçilmişti.

Ordu, Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno'nun hayatını kaybetmesinin ardından kurulan Askeri Geçiş Konseyinin başına, oğlu General Mahamat İdris Deby Itno'nun getirildiğini açıkladı.

Devlet televizyonunda açıklama yapan Ordu Sözcüsü Azem Bermandoa Agouna, Cumhurbaşkanı Itno'nun ölümünün ardından Askeri Geçiş Konseyinin kurulduğunu belirtti.

Sözcü Agouna, Konseyin başına merhum cumhurbaşkanının oğlu General Mahamat İdris Deby Itno'nun getirildiğini kaydetti.

Agouna, hafta sonu silahlı gruplarla girilen çatışmada, vatanı müdafaa ederken yaralanan Cumhurbaşkanı Itno'nun kurtarılamadığını bildirmişti.

Çad ordusu, Çad'da Değişim ve Uyum Cephesi (FACT) adlı ayrılıkçı silahlı gruba yönelik geçen hafta operasyon başlatmıştı.

Ordu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin batısındaki Kanem bölgesinde, FACT grubuna yönelik operasyonda çatışma çıktığı, 300 ayrılıkçının etkisiz hale getirildiği, 150'sinin de yakalandığı belirtilmişti.

Itno, 1990'dan bu yana ülkeyi yönetiyordu

68 yaşındaki Itno, 11 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 79,32 oyla kazanarak, 6. kez seçilmişti.

Çad Cumhurbaşkanı Itno, partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile iktidara geldiği 1990'dan bu yana ülkeyi yönetiyordu.

Cumhurbaşkanı Itno, 2018'de Anayasa değişikliğiyle, bu yıl görev süresinin dolmasının ardından, her biri 6'şar yıl olmak üzere 2 dönem daha seçilebilmesinin yolunu açmıştı.

Muhalefet, Çad'ı 30 yılı aşkın süredir yöneten Itno'yu, ülkede monarşi kurmaya çalışmakla suçlarken, Itno ise insanların kendisine duyduğu güven nedeniyle yeniden aday olduğunu ifade etmişti.

DARBE GELEBİLİR

Afrika Uzmanı Gazeteci İbrahim Tığlı, Debi'nin ölümünden sonra ülkede askerin yönetime el koyabileceğini söyledi.

Tığlı konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Çad'da Asker daha fazla insiyatif alabilir ve geçici olarak aileden biri devlet başkanlığına getirilebilir. Fakat bu muhalefetin daha fazla tepkisine yol açacaktır. 31 yıldır ülkeyi yöneten Çad devlet başkanı İdris Debi'nin cephe hattında yaralandıktan sonra hayatını kaybetmesi askerin yönetime el koymasına neden olabilir. Daha yeni 6. kez devlet başkanı seçilmişti." dedi.

Detaylar Geliyor...


 

Yorumlar